Sluiten

Asperge met een twist

Hoewel de meeste aspergeliefhebbers zweren bij de klassieke bereiding met ham, ei en boter, daagde Navenant drie chef-koks uit om met een aspergegerecht ‘maar dan net even anders’ te komen. En wow, we kunnen concluderen dat deze uitdaging meer dan gelukt is. Laat u verrassen door deze nieuwe bereiding van asperge – en vergeet vooral niet om de aanbevolen Limburgse wijnen erbij te proeven. Wij stellen u aan de smakelijke gerechten van René Brienen, Kaj Landman en Mark Bonneu voor.
TEKST: CHRIS GIJZEN / FOTOGRAFIE: RAOUL LIMPENS

Asperge voor jong publiek

Asperge voor jong publiek

RENÉ BRIENEN - BRIENEN AAN DE MAAS

Een échte ambassadeur van het witte goud. Wie asperge zegt, zegt René Brienen. De meesterkok heeft het zijn persoonlijke missie gemaakt om de asperge bij het jonge publiek onder de aandacht te brengen. Onlangs ging hij de samenwerking aan met een waar dumplingatelier. “Jonge gasten, echte techneuten”, licht René toe. Volgens de chef-kok van Brienen aan de Maas vallen jongeren op alles wat Aziatisch of Italiaans is. Vandaar de hedendaagse twist aan dit aspergegerecht.

Het gerecht dat René heeft samengesteld is een creatie met zeevruchten en asperge. Eucalyptus en een tagliatelle van asperge geven de Aziatische en Italiaanse draai aan het witte goud. “De geur van het gerookte Maasduinhooi gaat door het hele restaurant. Hierdoor komt het geheel echt mooi naar voren.” Het warme deel dient in de diepe schelp opgediend te worden, het koude deel in het ‘deksel’ van de schelp. Afmaken met droogijs en serveren maar. “Smerig lekker, echt Well!”

De wijntip komt van echtgenote Marja Brienen. Het gerecht is heerlijk te combineren met zowel Apostelhoeve Cuvee XII en René’s persoonlijke favoriet Ozze Overst van Landgoed Overst.

Powerful streetfood

Powerful streetfood

RUBEN AENDEKERK EN MARK BONNEU - FOOD EMOTIONS

Inspiratie uit voorliefde voor asperge, een mooie uitdaging. Plezant en fijn om te doen. Zo omschrijft chef-kok Mark Bonneu van Food Emotions het aspergegerecht voor Navenant. Het restaurant in Hamont-Achel begon elf jaar geleden eigenlijk als delicatessenwinkel en kunstgalerijtje. Het kleine restaurant erbij werd steeds vaker volgeboekt. Tijd om het anders aan te pakken, dachten Mark en medezaakvoerder Inge van de Broek. Een hedendaags restaurant, modern gebouw en niets klassieks.

Het gerecht is geïnspireerd op hun lobsterrol. “Streetfood komt namelijk heel powerful binnen”, licht Mark toe. “Klassieke smaken kun je echter niet ondermijnen. Het gerecht bestaat uit twee segmenten. Het eerste segment is een beignet op basis van kreeft. Het andere segment is een sashimi op basis van een Aziatische look, maar heeft geen Aziatische toets. In ons degustatiemenu hebben we altijd een gerechtje met twee delen. Dat typeert Food Emotions.”

De wijntip heeft een persoonlijke touch en is geen wijn waar men direct aan denkt bij asperges. De Elegant van Wijndomein Steinberg te Bree is een vrij volle wijn van 100% Chardonnay, gerijpt op eiken. “Juist omdat ie zo vol van smaak is kan het gerecht ‘m goed verdragen. Daarnaast ligt Ilse Swennen ons nauw aan het hart.” Over voedselemoties gesproken.

Direct op het bord

Direct op het bord

KAJ LANDMAN - RESTAURANT HOLSTERHOF

Ontdekking van het jaar 2024. Gault&Millau verkoos Restaurant Holsterhof in Posterholt afgelopen februari tot deze prestigetitel. Een hele eer voor gastvrouw Lissa Landman en chef-kok Kaj Landman. Reden te meer om het koppel een heerlijk aspergegerecht met bijbehorende wijn te laten samenstellen. Leuk detail: de asperges worden ’s ochtends in Posterholt gestoken. Vers van het land direct op het bord.

Kaj heeft gekozen voor zeebaars, gefermenteerde asperge, koude beurre blanc van asperge, papier van asperge en zoetzure asperges. “Het nam zo’n drie weken van bedenken en voorbereiden in beslag”, licht de chef-kok toe. Hun inspiratie komt onder andere uit opgedane ervaringen tijdens etentjes bij collega’s. “Dat proberen we naar eigen hand te zetten. Soms laten we ideeën ook gewoon invallen.”

Lisa’s Limburgse wijntip bij dit prachtige gerecht komt van Hoeve Nekum. Deze Rivaner, of Müller-Thurgau, komt uit Maastricht en is met zijn perzik, peer, meloen en rijpe appel uitermate geschikt voor dit gerecht.

Misschien vindt u dit ook interessant

Sterrenchef: Cuchara

Sterrenchef: Cuchara

Jan Tournier en de inspriratie van El Bulli

Lees meer
25 jaar Livar

25 jaar Livar

Vijfentwintig jaar geleden besloot een aantal varkenshouders het roer om te gooien. Vanuit een intrinsieke motivatie kwam er een plan om op een andere manier varkens te houden.

Lees meer
Heerlijke asperge recepten voor thuis

Heerlijke asperge recepten voor thuis

Easy cooking met Thaam

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht