Sluiten

Tomatenpita’s met merguez en smokey barbecue-gembersaus

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Ook schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

Het buitenseizoen is weer geopend. Buiten eten geeft een extra dimensie. Zelfs brood bakken en kaas roken we deze zomer op de barbecue. Zo simpel!

 

Tomatenpita’s met merguez en smokey barbecue-gembersaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • ½ eetlepel bakpoeder
  • 150 ml karnemelk
  • 3 zongedroogde tomaten in olie (pot)
  • 1 kleine ui
  • 1-2 cm gemberwortel
  • 1 eetlepel (wittewijn)azijn
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • ½ theelepel gerookte-paprikapoeder
  • 100 ml tomatenketchup
  • 4 merguez (lamsworstjes)
  • 1 krop little gem, in reepjes
  • rasp

Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken van de bloem, het bakpoeder, een flinke snuf zout en de karnemelk een soepel deeg. Hak de zongedroogde tomaatjes fijn en kneed ze door het deeg. Voeg nog wat extra bloem toe als het deeg plakt.

Rasp de ui grof en de gember fijn. Meng de ui met de wijnazijn, de basterdsuiker, de gembersiroop, het gerookte-paprikapoeder en de ketchup. Voeg gember naar smaak toe en naar wens nog wat meer gerookte-paprikapoeder.

Steek de barbecue aan. Druk het deeg plat en vorm er 4 platte broodjes van 1 centimeter dikte van. Rooster de broodjes op een matig heet deel van de barbecue in 8 tot 10 minuten goudbruin en gaar. Schuif de pitabroodjes naar een minder heet deel als ze te snel bruin kleuren, zodat ze de tijd hebben om vanbinnen gaar en luchtig te bakken. Gril ook de worstjes op de hete barbecue in 5 minuten bruin en gaar.

Snijd de pitabroodjes open. Vul ze met de little gem, de worstjes en een lepel barbecuesaus. Serveer de rest van de barbecuesaus apart erbij.

Bereiden: 30 minuten
Barbecue: 10 minuten

Tip Het deeg kun je prima eerder maken en op een koele plek afgedekt bewaren.

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht