Sluiten

Gingerbreadhuisje

Hoe mooi is dit gingerbreadhuisje dan?! Samen met Cas Wolters bakken we deze originele feestdagenlekkernijen in zijn gloednieuwe De Bakhal. Gingerbreadhuisjes zijn een feest om te maken en tijdens het decoreren blikken we terug op afgelopen jaar en kijken we vooruit naar 2023. 

Ingrediënten

Koekdeeg

  • 250 gr roomboter (koud)
  • 150 gr bruine basterdsuiker 
  • 270 gr schenkstroop karamel (van Gilse)
  • 330 gr patentbloem
  • 330 gr Zeeuwse bloem
  • 6 tl gember
  • 4 tl kaneel
  • 4 tl bakpoeder
  • 1 tl zout

Qua kruiden kun je lekker zelf spelen en experimenteren

Glas in lood

  • 350 gr isomalt/suikerspinsuiker
  • Kleurstoffen: blauw, groen, rood en geel 

Icing

  • 200 gr poedersuiker
  • 1 eiwit

Overige

  • 100 gr isomalt voor te plakken
  • Lampjes, Smarties etc…

Bereidingswijze

Klop in de mengkom de boter los en voeg de basterdsuiker toe. Voeg vervolgens de schenkstroop toe en laat de machine op de middelste stand draaien. 
Neem een kom en voeg hierin de bloem, kruiden, bakpoeder en het zout toe. Zeef dit in de mengkom en laat de machine nog kort doordraaien tot alle ingrediënten gemengd zijn.
Haal het deeg uit de kom en kneed het kort door met je handen. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het opstijven in de koeling. Haal het deeg na een half uur uit de koeling, rol het uit met een deegroller op een bloem bestrooide bakplaat. 

Gebruik de sjablonen voor de kerk, snijd deze uit en bak ze in 8 minuten gaar op 180 graden hete lucht. Laat de koeken afkoelen op een taart rooster. 

Verhit ondertussen in een pan met dikke bodem de suiker. Smelt het tot 160°C, houd de temperatuur bij met een suikerthermometer. 
Giet de suikerstroop op een gekreukeld vel bakpapier en druppel er wat kleurstof 
overheen. Breek zodra de stukken afgekoeld zijn en plak deze in de raamkozijnen. 
Bak de koeken/raampjes nog 5 minuten in een warme tot ze mooi gesmolten zijn. 

Smelt opnieuw suiker in een pannetje. Deze suiker heb je nodig om het huisje te plakken.

Meng de poedersuiker met het eiwit. Roer dit goed door. De icing is goed zodra het in 10 seconden dichtloopt. Loopt het te snel dicht, dan mag je wat meer poedersuiker toevoegen. Loopt het te langzaam dicht, dan mag je er een klein beetje eiwit aan toevoegen. 

Vergeet niet om wat lampjes in de binnenkant van het huisje te zetten, dit geeft een ontzettend mooi effect. 

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht