Sluiten

Gebakken schelvisfilet met vanille-beurre blanc en mini-asperges

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Ook schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

Groene mini-asperges met klassiek in roomboter gebakken visfilet met een net zo klassieke Franse botersaus, maar wél met een hint vanille.

Gebakken schelvisfilet met vanille-beurre blanc en mini-asperges

voor 4 personen

  • 1 vanillestokje
  • 250 gram ongezouten roomboter (ijskoud)
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 100 ml droge witte wijn
  • 600 gram schelvisfilet
  • 250 gram groene en/of witte aspergetips
  • 1-2 theelepels citroensap

Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van een scherp mes het vanillemerg uit het stokje. Snijd 225 gram roomboter in piepkleine blokjes.
Breng het vanillemerg en het stokje met de sjalot en de witte wijn aan de kook. Kook de wijn tot de helft in. Schenk de wijn door een zeef en zet de pan terug op laag vuur.
Smelt intussen in een koekenpan de resterende 25 gram roomboter. Bestrooi de schelvisfilet met zout en peper. Bak de schelvis in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en net gaar.
Snijd een dun plakje van de achterkant van de aspergetips en kook ze in 3 minuten beetgaar. Klop de gesneden boter met een garde blokje voor blokje door de wijn, tot een romige saus ontstaat.
Breng de saus op smaak met het citroensap, zout en peper. Serveer de schelvisfilet met de vanille-beurre blanc en de aspergetips. Lekker met aardappelpuree of krieltjes in de schil.

Bereiden ± 30 minuten

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht