Eind juni van dit jaar kregen Wouter en Ylja de sleutel van het pand aan de Kakeberg in handen. “Het pand was casco, alleen de groene tegels waren er al”, vertelt Ylja. “Daar hebben we de rest op gebaseerd.” De groene tint is volgens Wouter een gewaagde keuze, maar het eindresultaat is een warme, huiselijke sfeer geworden. “Het was alsof je een jungle binnenstapte”, lacht Wouter. “Maar het is uiteindelijk heel mooi geworden.”
Het restaurant opende vervolgens op 3 oktober. De eerste week was meteen druk – echt een vliegende start, zoals ze het zelf omschrijven. “We hebben op de horecavakbeurs BBB Maastricht gekookt en tussendoor was de zaak gewoon open,” vertelt Ylja. Ze beschrijft de week als “heftig maar tof”. Wouter voegt toe: “De routing moest nog zijn plek vinden. We leren elke dag bij, maar we doen het met heel veel plezier”.
Flexibiliteit is de sleutel
WY biedt een à la carte kaart met drie voor-, tussen- en hoofdgerechten, evenals desserts. Maar gasten kunnen de gerechten flexibel combineren. “Je kunt een voorgerecht als tussengerecht nemen of andersom. Iedereen eet waar hij zin in heeft. De menukaart is eerder een leidraad”, legt Ylja uit. Dat concept, à la carte fine-dining, miste het koppel nog in het culinaire zuiden. “Niet alleen in Maastricht, maar in heel veel plaatsen waar we gewoond of gegeten hebben”, licht Wouter toe. “We hadden altijd zoiets van: waarom kunnen we niet gewoon even à la carte eten en à la carte drinken? Al is het maar een half uurtje: even een voorgerechtje en hoofdgerecht. Het hoeft niet altijd een avondvullend programma tot 01:00 ’s nachts te zijn.”
Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 5 2024 voor €7,50.