Sluiten

Limburgse Signatuur: WY

In het Jekerkwartier van Maastricht openden Wouter Vroonen (26) en Ylja Berends (27) in oktober hun eigen restaurant, WY. Het idee achter de zaak? Flexibiliteit, gastvrijheid en kwaliteit. Ontspannen à la care eten en drinken met de gast centraal. De menukaart is hier eigenlijk meer een leidraad, een voorstel. Het koppel is nog maar net terug van Zuid-Duitsland waar ze een enorme bak aan ervaring op hebben mogen doen bij de driesterrenzaak van Christian Jürgens.
Tekst: Chris Gijzen / Foto’s: WY

Eind juni van dit jaar kregen Wouter en Ylja de sleutel van het pand aan de Kakeberg in handen. “Het pand was casco, alleen de groene tegels waren er al”, vertelt Ylja. “Daar hebben we de rest op gebaseerd.” De groene tint is volgens Wouter een gewaagde keuze, maar het eindresultaat is een warme, huiselijke sfeer geworden. “Het was alsof je een jungle binnenstapte”, lacht Wouter. “Maar het is uiteindelijk heel mooi geworden.”

Het restaurant opende vervolgens op 3 oktober. De eerste week was meteen druk – echt een vliegende start, zoals ze het zelf omschrijven. “We hebben op de horecavakbeurs BBB Maastricht gekookt en tussendoor was de zaak gewoon open,” vertelt Ylja. Ze beschrijft de week als “heftig maar tof”. Wouter voegt toe: “De routing moest nog zijn plek vinden. We leren elke dag bij, maar we doen het met heel veel plezier”.

Flexibiliteit is de sleutel
WY biedt een à la carte kaart met drie voor-, tussen- en hoofdgerechten, evenals desserts. Maar gasten kunnen de gerechten flexibel combineren. “Je kunt een voorgerecht als tussengerecht nemen of andersom. Iedereen eet waar hij zin in heeft. De menukaart is eerder een leidraad”, legt Ylja uit. Dat concept, à la carte fine-dining, miste het koppel nog in het culinaire zuiden. “Niet alleen in Maastricht, maar in heel veel plaatsen waar we gewoond of gegeten hebben”, licht Wouter toe. “We hadden altijd zoiets van: waarom kunnen we niet gewoon even à la carte eten en à la carte drinken? Al is het maar een half uurtje: even een voorgerechtje en hoofdgerecht. Het hoeft niet altijd een avondvullend programma tot 01:00 ’s nachts te zijn.”

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 5 2024 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Sterrenchef: Sabero

Sterrenchef: Sabero

Michelinsterren wonnen ze bij de vleet, in Heeze, Roermond en nu weer in Leende. Maar Nico en Sonja Boreas blijven er nuchter onder.

Lees meer
“Te veel wijn? Dat probleem bestaat niet!”

“Te veel wijn? Dat probleem bestaat niet!”

Column Rámon Verkoeijen

Lees meer
Van Chablis tot Paris

Van Chablis tot Paris

De Limburgse Parijzenaar Jordi Couwenhoven (46) maakt grote kans dit jaar de beste ‘caviste’- wijnhandelaar - van Frankrijk te worden.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht