Sluiten

Van Chablis tot Paris

Op zijn achttiende trok Jordi Couwenhoven uit Stein naar Frankrijk om stage te lopen op een chique wijndomein. Hij keerde niet terug maar verloor zijn hart aan het land, zijn wijnen en Sophie, een ‘schitterende Française’. De Limburgse Parijzenaar (46) maakt grote kans dit jaar de beste ‘caviste’- wijnhandelaar - van Frankrijk te worden.
Tekst: Ray Simoen / Foto's: Le Sourire au pied de l’échelle, Parijs  

Met een mondje schoolfrans en een rugzak vol hoop op een spannende stage bij een van de meest gerenommeerde Chablis wijndomeinen trekt Jordi Couwenhoven uit Stein medio jaren 90 naar Frankrijk. “Op de middelbare hotelschool in Heerlen was mijn interesse voor wijn aangewakkerd. Toen ik stage kon lopen op een Frans wijndomein, waar ze top Chablis wijnen maken, was ik meteen enthousiast”, zegt de nu 46-jarige Steindenaar. Het was echter niet de hele dag de ene topwijn na de andere proeven en stokbroodjes met geurige kaasjes in een comfortabele chaise longue naar binnen werken. “Vooral hard werken in de wijngaard, erna mocht ik in de kelder en in het proeflokaal rondleidingen verzorgen en later wijnen proeven. Het werk in de wijngaard was behoorlijk pittig en ook de taal. Schoolfrans is heel anders dan wat de Fransen spreken. Maar het was fantastisch. ‘Ik mocht na mijn stage terugkomen’, zeiden ze.” Dat aanbod spreekt hem zo aan dat hij na zijn stage meteen weer naar Chablis afreist. Want wat John Lennon zingt in ‘Beautiful Boy’ - “Life is what happens to you while you are busy making other plans” - is ook zijn levensmotto, erkent hij. “Ik heb nooit iets gepland, altijd van dag tot dag geleefd. Zo voel ik me het gelukkigst.”

Super
Terwijl hij in de wijnwinkel van het gerenommeerde Domaine Long-Depaquit werkt, volgt hij in Beaune, de hoofdstad van de Franse Bourgogne wijnen, een zes maanden durende vinologenopleiding. “Alles van wijnen, van a tot z, moest je kennen, en natuurlijk heel veel proeven”, zegt hij lachend.  Na nog zeven jaar op het chique Domaine Laroche Chablis de verkoop, de ontvangst en rondleiding van gasten te hebben verzorgd, trekt hij vervolgens noordwaarts. Niet naar Limburg. “Ik ben blijven plakken in Frankrijk. Ik vind het leven hier top, veel relaxter dan in Nederland, het eten en drinken is hier super en ik ben steeds meer gaan houden van het leven op het Franse platteland met de ruimte en die rust”, zegt hij met een stem, waarin een licht Frans accent doorklinkt. Hij gaat naar Arras, iets nieuws doen. “Op een proeverij ontmoette ik een wijnhandelaar uit Arras. Hij bood me een baan aan in zijn winkel met zo’n 600 á 700 whisky’s. Na zoveel jaar Chablis was ik toe aan iets anders.” 

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 5 2024 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

“Te veel wijn? Dat probleem bestaat niet!”

“Te veel wijn? Dat probleem bestaat niet!”

Column Rámon Verkoeijen

Lees meer
Sterrenchef: Sabero

Sterrenchef: Sabero

Michelinsterren wonnen ze bij de vleet, in Heeze, Roermond en nu weer in Leende. Maar Nico en Sonja Boreas blijven er nuchter onder.

Lees meer
Straatsburg: Hoofdstad van Kerstmis

Straatsburg: Hoofdstad van Kerstmis

Wanneer je in december Straatsburg binnenstapt, voelt het meteen alsof je in een sprookjeswereld terechtkomt.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht