Wanneer je vanuit Maastricht de Rijksweg richting Margraten neemt, is de kans groot dat je culinair verwende neus opeens de geur van varken aan het spit waarneemt waardoor je hersenen alarm slaan en je handen automatisch gedwongen worden om rechtsaf te slaan naar Landgoed Heerdeberg. Het lawaai van de provinciehoofdstad achter je latend duik je in de wereld van dit prachtige pareltje gelegen aan de westelijke rand van het Zuid-Limburgse Heuvelland en ga je vanaf de eerste minuut over in de chillmodus. Ontspannen aan het open vuur, binnen of buiten afhankelijk van het seizoen, je zintuigen laten strelen en je wordt vanzelf zen.
Tekst: Mario Tertschnig / Foto’s: Raoul Limpens
Sanne, afkomstig van het enkele meters verder bergop gelegen dorpje Cadier en Keer, was vijftien jaar werkzaam als kapster toen ze van de ene op de andere dag besloot de horeca in te gaan, zonder vooropleiding maar met een flinke portie zelfvertrouwen en ondernemerschap. Hierin ondersteunt lief Coenraad Reinders die voor de keuken verantwoordelijk is en een enorm respect voor de natuur heeft. Samen investeerden ze in 2014 al hun geld en startten met het opzetten van een eigen streekmarkt met eigen producten die twee keer per maand werd georganiseerd.
Bonte varkens
Inmiddels is van de vijf biggetjes in de beginjaren een landgoed met eigen horeca gegroeid met tientallen Bonte Bentheimer varkens. Ook weiden er Aberdeen Angus koeien in de nabije omgeving en hebben ze drie hectare aan eigen tuinen waar ze naast kruiden, groenten en fruit ook lekkere, groene asperges telen. Alles wordt op het eigen landgoed in de keuken van Coenraad tot (h)eerlijke gerechten verwerkt en geheel in de trend van nu bestaat de menukaart uit vijftig procent vegetarische gerechten.
Lees het hele interview met Sanne Essers in Navenant uitgave 4 vanaf pagina 142.
Bestel hier Navenant editie 4.