Sluiten

Spritsen

Wie bakken zegt, zegt al gauw Cas Wolters. Van kinds af aan bakt Cas Wolters samen met zijn moeder. Vanuit zijn passie voor bakken volgde een deelname aan het televisieprogrammie "Heel Holland Bakt", hier werd hij al gauw publiekslieveling. 

Cas wil zijn passie voor bakken met Navenant delen hiervoor deelt hij tijdens de winterperiode wekelijks een bakrecept.

 

Ingrediënten

  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 210 gram zachte roomboter
  • 25 gram ei, losgeklopt
  • 2 gram zout
  • 2 gram citroenrasp
  • 250 gram Zeeuwse bloem

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Begin het wrijfdeeg door de boter (deze moet echt heel zacht zijn) met de suiker, citroenrasp en het zout te mengen. Dit doe je door de ingrediënten samen op het aanrecht te wrijven tot dit zacht en witter wordt, bijna zo zacht als een crème.

Gebruik je deegkrabber om alles af en toe weer bij elkaar te schrapen, maar wrijf vooral stevig door. Vervolgens doe je het ei erbij en meng je dit weer goed. Als laatste voeg je de Zeeuwse bloem toe en meng je het nog kort. Zorg ervoor dat het deeg op dit moment lekker zacht is om goed te kunnen spuiten.

Doe het deeg in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit je vormen die je wilt maken. Wil je traditionele spritsen maken? Maak dan zigzaggend een lange baan op de bakplaat. Probeer elke baan zo’n 5 cm breed te maken en spuit ze genoeg uit elkaar, want het deeg gaat nog wat vloeien tijdens het bakken. Bak de spritsen zo’n 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar zijn.

Snijd de spritsen direct als ze uit de oven komen met een mes in gelijke stukken. Laat ze goed afkoelen op een rooster.


Tips en variaties:

Wil je het deeg ook een chocoladesmaak geven? Vervang dan 25 gram bloem door 25 gram cacaopoeder. Voor andere smaken kun je ook sinaasappelrasp in het deeg doen in plaats van citroen. Zeeuwse bloem geeft het beste resultaat, want dit helpt om het koekje mooi bros te houden. Maar als je gewone patentbloem gebruikt zullen de Spritsen ook zeker lekker zijn hoor!

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht