Sluiten

Gevulde speculaas

Wie bakken zegt, zegt al gauw Cas Wolters. Van kinds af aan bakt Cas Wolters samen met zijn moeder. Vanuit zijn passie voor bakken volgde een deelname aan het televisieprogrammie "Heel Holland Bakt", hier werd hij al gauw publiekslieveling. 
Cas wil zijn passie voor bakken met Navenant delen hiervoor deelt hij tijdens de winterperiode wekelijks een bakrecept.

Een heerlijk recept voor de donkere dagen. Ideaal om samen te bakken met kinderen. Alleen kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

  • 160 lichtbruine basterdsuiker
  • 140 gram koude roomboter
  • 20 gram lauw water
  • 3 gram zout
  • 275 gram patentbloem
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 5 gram bakpoeder
     
  • 400 gram amandelspijs
  • 40 gram roomboter
  • 1 ei
     
  • Amandelen voor decoratie
  • Ei voor af te strijken

BEREIDINGSWIJZE

Doe de suiker samen met de boter, water en zout in een kom. Kneed dit goed door met je handen. Doe hierna de bloem. Speculaaskruiden en bakpoeder in een andere kom. Doe dit samen over de botermengsel en kneed weer door tot een stevig deeg. Doe het deeg in plastic en zet het in de koelkast.

Doe ondertussen de amandelspijs afwegen. Doe hier boter en een ei bij. Kneed dit met je handen tot een stevige brei. Laat dit eventjes staan.

Haal het deeg uit de koelkast. Kneed het kort door.

Doe wat bloem op de aanrecht en rol het met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 3 mm. Vet de taartvorm in met boter, leg hierin het deeg. Doe hierop de amandelspijs. Sluit het vervolgens af met een plak deeg en snijd het netjes bij.

Strijk de taart af met ei. Strooi hier wat amandelen overheen en strijk het opnieuw af met ei. Doe de taart in de oven. 180 ºC 30 minuten ongeveer.
 

Tips en variaties:

Je kunt ook zelf amandelspijs maken. Dit heb je nodig: 250 gr (blanke) amandelen, 250 gr suiker, rasp van ½ citroen en 1 ei.

Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in de keukenmachine met hakmessen. Hak de noten fijn. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk enkele dagen rusten in de koelkast, zo kan de smaak zich goed ontwikkelen. Je kunt amandelspijs ook heel goed invriezen om het langer te bewaren.

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht