Sluiten

Gerookt geitenkaasje

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Ook schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

Roken is zó simpel en snel zelf te doen. Nodig: een oude pan of braadslede, aluminiumfolie en wat rookmotte koop bij kookwinkels. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, ga je net als ik beslist helemaal los. Vis, vlees, groenten en zelfs kaas: roken maakt van alles een delicatesse.

Gerookt geitenkaasje en rookbasics

Voorgerecht of kaasdessert voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 rolletje geitenkaas met korst (200 gram)
  • (oude) braadslede, aluminiumfolie, 2 eetlepels rookmot

Leg op de bodem van de braadslede een vel aluminiumfolie. Strooi de rookmot erover. Vouw een tweede vel aluminiumfolie dubbel. Prik met een satéstokje gaatjes erin en leg het op de rookmot. Leg de kaas erop. Dek de braadslede af met een laatste vel aluminiumfolie. Vouw het folie aan de rand stevig dicht zodat geen rook kan ontsnappen. Gebruik eventueel een extra vel.
Zet de braadslede op de barbecue. Rook de kaas 5 minuten. Open de rookoven tijdens het roken niet, dit onderbreekt het rookproces.
Neem de braadslede van de barbecue en laat de kaas in de braadslede 10 minuten afkoelen. Verwijder het aluminiumfolie nog niet want dan komt er veel rook vrij!

Bereiden: 10 minuten
Barbecue: 5 minuten + afkoelen

Serveertip Serveer de gerookte geitenkaas met een fijne bladsalade met honing-mosterddressing of als dessertkaasje met stevig brood.

Rookmot Je komt de houtsnippers ook wel tegen als ‘smoking chips’, deze zorgen voor de krachtige rookaroma. Met 1 tot 2 eetlepels rookmot heb je al voldoende voor een smakelijk rookaroma. Elk houtsoort geeft z’n eigen aroma. Het aroma van notenhout (hickory) is mild (lekker voor kaas!), terwijl eikenhout (oak), de klassieker onder de rookmot, een stevig rookaroma geeft. Je kunt de verschillende soorten rookmot prima mengen.

Rookaroma Hoe langer je rookt, hoe sterker het aroma en hoe gaarder je gerecht. Experimenteer vooral veel om je favoriete rookaroma te ontdekken.

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht