Sluiten

Limburgse signatuur: Mes Amis

Niet wijn bij eten, maar eten bij wijn. Het is even omdenken: bij Wijnrestaurant Mes Amis is wijn het uitgangspunt, het recept wordt eromheen bedacht. Het Maastrichtse familiebedrijf bestaat al sinds 2001 en maakte een jaar of tien geleden een grote kentering. De signature van patron-cuisinier Patriek Doelen gaat uit van puur Limburgse wijnen en evenzo lokale producten. In deze editie van de Limburgse Signature-rubriek deelt patron cuisinier Patriek het recept van Eperheide lamsrugfilet met verse doperwt, artisjok, tomaat, oude quiche crème en kropsla.
TEKST: CHRIS GIJZEN / FOTOGRAFIE: BRANDING IN MOTION

Mijn inspiratie komt voornamelijk van wat ik zelf lekker vind”, lacht Doelen. “Ik kook vrijwel niets wat ik niet lekker vind”, vervolgt hij. Met de kentering is besloten om van à la carte af te stappen en te werken met een verassingsmenu. Doelen legt uit: “Gasten komen hier binnen zonder verwachting. Ze gaan vervolgens compleet verrast en met een lach op hun gezicht naar buiten”. Mes Amis werkt alleen met Limburgse producten gebaseerd op het seizoen. “Kijk naar verse doperwtjes en kropsla in dit gerecht. Samen met het lamsrugfilet van Eperheide: heerlijk.” Iedere vier weken verandert het menu.

In 2001 richtten Patrieks ouders Wijnrestaurant Mes Amis op. Moeder, tevens vinologe, Annaline vond toen al dat wijn centraal moest staan. Het werd een middenklasse restaurant met wereldwijnen. Zo’n tien jaar later komen de Limburgse wijnen steeds meer in opmars. “De kwaliteit werd beter, de wereld moest dat zien. We besloten onze wijnen van hier de aandacht te geven die ze verdienden. We moesten gasten op een andere manier kennis laten maken met Limburgse wijn”, licht Patriek toe. Het bleek een gouden zet, voor zowel het restaurant en de gasten als de familie zelf.

Zo werkt vinologe, moeder en gastvrouw Annaline nog altijd in de zaak en is ze samen met Patriek mede-eigenaar van het restaurant. Zus Germaine neemt de bedrijfsleiding op zich. “We vullen elkaar perfect aan. Zo is Germaine bezig met zaken achter de schermen waardoor ik mij op het koken en de bedrijfsvoering kan focussen. Ieder heeft zijn eigen rol. We hebben een enorm goed team staan. Dat maakt het werken hier hartstikke leuk. Alhoewel, soms kom ik met gerecht ideeën en dan zeggen ze bij voorbaat al: wat denk je nou zelf”, lacht Patriek. www.mesamis.nl

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 3 2024 voor €7,50.

MISSCHIEN VINDT U DIT OOK INTERESSANT

Abonneeactie MUCHO GUSTO®

Abonneeactie MUCHO GUSTO®

5x Navenant magazine + zijden MUCHO GUSTO® sjaal (t.w.v. € 99,-) voor maar €23,50

Lees meer
De Kristalijn is mijn kindje

De Kristalijn is mijn kindje

Koen Somers en ‘the best of both worlds’

Lees meer
Wereldtapas in Limburg

Wereldtapas in Limburg

Navenant vroeg drie verschillende Limburgse restaurants om hun lekkerste tapasrecepten met ons te delen. Het Italiaanse Porto Maurizio, Griekse Akropolis en Spaanse Café Madrid nemen ons mee in hun wereldkeuken. ¡Buen provecho!

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht