Sluiten

De Kristalijn is mijn kindje

Voor veel ambitieuze chefs is een eigen restaurant vroeg of laat een onweerstaanbaar concept maar voor Koen Somers van Restaurant De Kristalijn in Genk is het hebben van de vrije hand in loondienst juist de spreekwoordelijke ‘best of both worlds’. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat wanneer hij (ooit) gaat stoppen, dat het bij De Kristalijn is.
TEKST: CEES VAN CASTEREN MW / FOTO’S: RAOUL LIMPENS

Restaurant De Kristalijn, gelegen in de Limburgse Kempen, als onderdeel van hotel Stiemerheide in Genk, is een moderne creatie directgelegen aan de golfbaan. Binnen heb je rondom grote ramen zodat je vanaf elke tafel kunt genieten van het uitzicht. Bij mooi weer kunnen de ramen geopend worden, waardoor je het gevoel hebt buiten te zitten, in de natuur. Alle tafels hebben ook uitzicht op de centraal gelegen open keuken waar Koen Somers en zijn team elke dag bezig zijn met verse producten en gerechten.

UNICUM
Chef-kok Koen Somers heeft er inmiddels 25 jaar opzitten bij De Kristalijn. Volgens Bruno Vanspauwen, culinair recensent van De Standaard, is hij met die 25 jaar nu al een ‘unicum’ want chefs die het langer dan één of twee decennia volhouden bij één werkgever zijn dun gezaaid. Toch heeft de 50-jarige chef geen enkele drang om dat te veranderen. Integendeel.

BAKKER OF RESTAURATEUR?
Koen Somers is naar eigen zeggen ‘een jongen van de streek’. “Mijn ouders hadden een bakkerij in Hoesselt, hier niet ver vandaan. Mijn vader wilde dat ik hem zou volgen in het bakkersvak en stuurde me naar de bakkersschool. Maar mijn ouders hielden ook van lekker eten en goede wijn en toen ik op stage moest gaan, koos ik voor de patisserie in een restaurant. Daarmee volgde ik instinctief mijn eigen weg terwijl ik toch trouw bleef aan het bakkersvak van mijn vader. Omdat ik in Brussel naar school ging, ben ik vanaf mijn vroege schooltijd opgegroeid met de Franse taal, cultuur én keuken. Het heeft mij gevormd. Inmiddels spreken we hier in de keuken meer Engels dan Frans want ik heb een jongen uit Napoli en een Amerikaan naast me staan.” www.dekristalijn.be

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 3 2024 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Verfrissende Zomergerechten

Verfrissende Zomergerechten

Geniet deze zomer van lichte en verfrissende gerechten van Thaam's Kookshow

Lees meer
Dijon de allerlekkerste stad van Frankrijk

Dijon de allerlekkerste stad van Frankrijk

Gastronomie en wijn, c'est délicieux

Lees meer
Limburgse signatuur: Mes Amis

Limburgse signatuur: Mes Amis

Wine-dining bij Wijnrestaurant Mes Amis

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht