Laten we maar plat kallen, dat vind ik altijd gezellig en die kans krijg ik hier niet zo vaak”, lacht Suzanne Simons (54) aan het begin van onze belafspraak. Onder het motto ‘je kunt het meisje wel uit Limburg halen maar Limburg niet uit het meisje’ voeren we dus het gesprek in het Limburgs, maar de passie en het temperament in Suzannes woorden zijn echt Italiaans!
Follonico, de naam van de B&B van Suzanne en Fabio, is genoemd naar het op een nabije heuvel gelegen dorpje Montefollonico, niet ver van het bekende wijndorp Montepulciano. Wie naar foto’s op internet zoekt ziet dat Follonico midden in het idyllische Toscaanse platteland ligt, dat bekend staat om zijn sublieme vergezichten. In vroeger tijden was Follonico onderdeel van een groot landgoed dat eigendom was van een plaatselijke edelman, maar toen Suzanne en haar man het huis kochten was het bijna volledig vervallen tot een ruïne. In drie jaar tijd wisten zij het met veel bloed, zweet en tranen om te toveren tot een schitterende B&B, met vier smaakvol ingerichte luxe suites en twee wat kleinere kamers.
“Suzanne: “de inrichting van de suites en de kamers hebben we gaandeweg steeds verbeterd, want toen de verbouwing klaar was hebben we noodgedwongen eerst onze eigen meubels moeten gebruiken omdat ons geld op was. In totaal kunnen we twaalf gasten ontvangen die hier overnachten en waar we ontbijt voor serveren. Dat ontbijt zien we eigenlijk als een verlenging van datgene wat we op het land doen. Daar hebben we een biologische groentetuin waarvoor we zelf de zaadjes in onze kas opkweken”.
Ze vervolgt: “wat uit de groentetuin komt, krijgen de gasten rechtstreeks op de ontbijttafel. Deels bewerkt en deels puur natuur rauw, zoals sla. We willen het ontbijt een echte beleving laten zijn, compleet met bijvoorbeeld ook zelfgebakken brood, cake en ‘cornetto’s’, dat zijn zoete Italiaanse croissantjes. En uiteraard zijn er altijd verse eitjes van onze eigen kippen!” En voor de volledigheid: ook de olijfolie, honing en wijn worden door het stel in eigen beheer geproduceerd. De rode wijn wordt gemaakt van de Sangiovese druif die verbouwd wordt in de eigen wijngaard van zes hectare. www.follonico.com
Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 2 voor €7,50.