Vergeet de traditionele zalm, de klassieke biefstuk en de Franse wijn.. In huize Van Casteren wordt Kerstmis dit jaar een Spaanse aangelegenheid! De aanleiding is drieledig. Allereerst ben ik recent weer in Rioja geweest, een van de meest aantrekkelijke wijngebieden in Europa, niet in het minst door de combinatie van heerlijk eten, sublieme wijnen en de architectuur van Calatrava en Franc Gehry. Ik ben al enige jaren Rioja Educator maar sinds 2018 ook Ribera del Duero Ambassador. Dat geeft bepaalde privileges, zoals de eveneens recent genoten Vega Sicilia lunch met eigenaar Pablo Alvarez in Parkheuvel. Hij vergeleek 2005 Unicó met een 2005 Pétrus, en mensen, Vega Sicilia was zoveel beter!! En ten derde heb ik dit jaar de Spaanse keuken herontdekt! En ik kan u zeggen, in combinatie met de topwijnen uit Spanje gaat daar weinig boven..
Uiteraard beginnen we kerstavond met jamon de bellota, die ik als hele ham koop en zelf snij op een standaard. De ervaring van afgelopen jaren leert me dat het goed is voor ongeveer twee weken ham voor al mijn eindejaars-bezoekers. Daar drinken we een ‘cava’ bij zoals die van Sabaté i Coca Mosset Corpinnat Brut Nature 2018 (€19,30, Van Berkum, Sittard), verfrissend, dorstlessend en kruidig. Daarbij serveer ik ook nog een portie pimiento padron, gebakken, groene paprika’s, zalig!
Het voorgerecht wordt zeebaars in zout, een typisch Spaanse bereidingswijze. Ik ga er de Bodegas Attis, Rias Baixas 2022 Lias Finas Salnes Old Vines (€21,00 Vojacek) bij serveren. Mineraal verfijnd, verfrissend met impressies van wit fruit, geheel in de stijl van albariño.
Voor het hoofdgerecht ga ik lamskoteletjes grillen, waar ik een rioja van allure bij ga schenken. In dit geval de Viña Ardanza van La Rioja Alta (€39,95, Anfors-imperial.com), een zachte, complexe, klassieke Rioja Reserva, met volop impressies van vanille en kokos. Geen Spaanse avond echter is compleet zonder sherry. Ik had natuurlijk voor een ijskoude manzanilla of fino als aperitief kunnen kiezen, maar ga in plaats daarvan voor een gerijpte amontillado. Wat is er mooier dan de noterige, kruidige, ronde Gonzalez Byass Del Ducque VORS (€39,49, Gall&Gall) bij de Villarejo Manchego kaas uit Brindisa? Spanjaarden serveren er vaak een jelly of jam bij maar dat bewaar ik voor mijn dessert. Dat wordt vanille roomijs met aardbeien compôte in aceto balsamico. Daarbij de PX Vieja Cosecha van Bodegas Toro Albalá (€45, Gouden Ton). De combinatie van zoet, zuur en stroperigheid is onovertroffen op het einde van de maaltijd.
Kerst op zijn Spaans wordt één groot feest!
Feliz Navidad!
Meer artikelen van MW Cees van Casteren lezen? Bestel hier Navenant editie 5 voor €7,50.