Sluiten

Truffels uit Limburg

Limburg is een bodemschat rijker. Na steenkool en asperges blijkt nu ook de peperdure truffel hier goed te aarden. André Leclercq van de Eyserhalte in Eys-Wittem vond dit nieuwe zwarte goud in de bossen bij zijn geboortegrond. Daar plantte hij ook de eerste bomen voor zijn truffelgaard, waar over vier jaar Limburgse culinaire juwelen kunnen worden geoogst.
Tekst: Ray Simoen / foto’s: Raoul Limpens

Nog steeds hoort hij zichzelf uitroepen; “Dat kan niet waar zijn. Ongelooflijk.” Ruim een jaar geleden is het alweer maar André Leclercq, eigenaar van de delicatessenzaak en lunchwinkel, kan zich nog exact het moment herinneren dat hij met behulp van zijn truffelhunter, de Hongaarse hond Gaya, een juweel van een donkere truffel ontdekte in de bossen vlakbij zijn geboortehuis.

Truffels in Limburg? In Italië, Frankrijk en op de Balkan ja, daar worden ze elk jaar gevonden en vervolgens voor uiterst gepeperde prijzen verkocht aan toprestaurants in heel de wereld. Maar in Limburg? Dat werd lange tijd voor onmogelijk gehouden. Ook door André Leclercq, die door zijn jarenlange ervaring in de culinaire wereld weet waar en hoe hij aan topproducten als truffels moet komen.

Enthousiast
Toch wordt hij in 2019 ineens op andere gedachten gebracht als hij Bas Vervuurt, directeur van de Kunrader Steengroeve hoort vertellen dat die een grote lading mergelkalk  naar Wageningen heeft vervoerd. “Die mergelkalk was besteld door Judith Evenaar. Judith is een truffelexpert en zij had de kalk nodig voor de experimentele truffelgaard die ze aan het aanleggen was”, vertelt André Leclerq gehaast. “Toen ging er bij mij ineens een lampje branden. Zou het ook mogelijk zijn om ook  in Limburg, met zijn fantastische löss- en mergelrijke grond een truffelgaard aan te leggen?” Hij had tegenover zijn delicatessenzaak een oude familieboomgaard met appels en peren, maar met weinig toekomst door de import van goedkoop fruit uit het voormalige Oostblok. Wellicht zou die oude fruitboomgaard in een truffelgaard kunnen worden veranderd?

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie  voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Sterrenchef: Gilbert

Sterrenchef: Gilbert

Gilbert von Berg blijft trouw aan Maastricht

Lees meer
Kerst met Thaam

Kerst met Thaam

Kerstrecepten

Lees meer
Limburgse bubbels

Limburgse bubbels

Waarom doen deze sprankelende wijnen het zo goed in onze provincie?

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht