Gezonde voeding was altijd al een belangrijke leidraad in het leven van de Venlose Jella Theeuwen (28). Dat de regio Venlo op dat vlak al enkele jaren flinke ambities toont, sloot daar uitstekend bij aan. Niet vreemd dus dat ze inmiddels CEO is van InnerBuddies, een spin-off van de Universiteit Maastricht die zich heeft gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het bedrijf vertaalt gegevens uit de darmen – lees: ontlasting – naar een voedingsadvies op maat.
Tekst: Jac Buchholz | foto’s: Raoul Limpens
Meer artisjokken, meer zuivel, meer peulvruchten, meer uien: met de testkit van InnerBuddies als basis krijgt iemand een persoonlijk advies over wat hij of zij beter wel of niet – meer of minder kan ook – kan eten. Die testkit bestaat uit een voedingsdagboek, een vragenlijst en een schepje en potje om wat ontlasting mee te verzamelen. Die poep wordt vervolgens geanalyseerd aan de hand van de bacteriën en met behulp van kunstmatige intelligentie wordt vervolgens een persoonlijk voedingspatroon samengesteld.
Diëtiste
Het Venlose bedrijf is momenteel zo’n beetje het enige in Nederland en een van de weinige in de wereld dat op deze wijze advies kan geven, vertelt Jella Theeuwen, die in december nog de Talent Award ontving als veelbelovende jonge ondernemer tijdens de uitreiking van de Lodewijk van der Grinten Prijs, de Venlose ondernemersprijs. Ze vertelt hoe haar ouders altijd al veel aandacht besteedden aan het bereiden van goede en gevarieerde maaltijden. Zo ontstond haar interesse in voeding en de samenstelling ervan. “Ik heb in eerste instantie een opleiding tot diëtiste gevolgd. In die periode onder meer stage gelopen bij het Orbis Medisch Centrum in Sittard. Dat vond ik echter te weinig businessgericht; ik wilde iets gaan doen waarbij onderzoek en het praktische component eveneens een rol spelen.” Ze besloot tot een vervolgstudie: de tweejarige masteropleiding Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht in Venlo.
Lees het hele interview in Navenant uitgave 1.
Bestel hier Navenant editie 1.
Ze staat op het kruispunt van wetenschap, technologie, voeding en kunst.
Lees meerHet Schimmerts Rosenblaadje, het Kelmonder Grijske, de Puther Dikke, het Sevenummer Striepke of de Limburgse Bellefleur.
Lees meerMalawi, ook wel ‘het warme hart van Afrika’ genoemd vanwege de vriendelijke bevolking, is een relatief klein land en een van de veiligste plekken in Afrika.
Lees meer