Als een mooie parel verstopt aan de zuidelijke grens met België herbergt de voormalige paardenstal van Château Neercanne tegenwoordig geen knollen maar de Auberge, een naar eigen zeggen gezellige lunchgelegenheid. In dit met een Bib Gourmand bekroonde authentieke knusse restaurant zwaait sinds 26 jaar gastheer Leo Smeijers de scepter over de zwarte brigade waarbij hij vanuit de keuken wordt ondersteund door de creatieve chef-kok Raymond Remmen.
Tekst: Mario Tertschnig / Foto’s: Wendy Boon
Leo is op een steenworp van Limburg opgegroeid in het Brabantse Overloon. In eerste instantie volgde Leo een koksopleiding, maar al tijdens zijn eerste stages bij het cateringbedrijf van zijn tante en oom in Zwolle stond hij liever aan de barbecue met gasten te praten dan in de keuken aardappels te schillen. Na het afronden van de opleiding tot gastheer wilde Leo naar de marine. Als hofmeester op het torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur was Leo verantwoordelijk voor de verzorging van officieren en officiershutten, noem het een butler op zee. Na anderhalf jaar zonder vaste bodem onder de voeten vertrok Leo naar Hostellerie de Hamert in Wellerlooi, waar toentertijd nog tafelbereidingen in het klassieke restaurant dagelijks bij de service hoorden. Jammer eigenlijk dat deze ooit zo culinaire tempel nu als vergane glorie te boek staat.
Eurotop
Na een uitstapje naar het Friese Landgoed Lauswolt kwam Leo voor het eerst naar Château Neercanne. Nog niet om de paardenstal tot de gastvrijheidstempel van nu om te toveren, maar om in het met een Michelinster bekroonde restaurant van de iconische chef-kok Hans Snijders als gastheer te werken. Een hoogtepunt uit die tijd was zeker het meemaken van de Eurotop in 1991 waar de basis voor het verdrag van Maastricht werd gelegd. Het volgende station was het voormalige sterrenrestaurant Hostellerie du Château in Heeze voordat hij de skischoenen aantrok en naar Zwitserland reisde.
Lees het hele interview met Leo Smeijers in Navenant uitgave 5.
Bestel hier Navenant editie 5.