Sluiten

Veldman Stokerij

In Limburg hebben we zoveel teelt en zoveel mooie producten, het zou zonde zijn als we daar geen gebruik van maken. Dat moet Willem Veldman gedacht hebben bij het opzetten van de Veldman Stokerij: terug naar het Limburgse dröpke werd de missie. Stokerij Veldman maakt inmiddels al acht jaar lang verschillende dranken met oude recepten of op basis van eigen recept, allemaal volgens de Limburgse stooktraditie.

Tekst: Chris Gijzen / Foto's Raoul Limpens

In professionele stokerijen - en bij vele boeren thuis - worden in Limburg al eeuwenlang alcoholische dranken gestookt. Vroeger had praktisch elk dorp zijn eigen stokerij en bijhorende dranken. Men wist destijds al raad met de rijke fruitteelt in Limburg. Zo ook familie Veldman. Bij Willem wordt op jonge leeftijd het eerste zaadje geplant voor wat uiteindelijk Veldman Stokerij zou worden. “Mijn familie zette fruit op brandewijn, zoals miemerte uit eigen hof. Ik vond het altijd hartstikke interessant – en lekker als ik er zo nu en dan van mocht proeven. Het duurde niet lang voordat ik zelf aan de slag ging. Bier brouwen, wijn maken: het lukte niet altijd en dat was doodzonde. Een oom van mij stookte onze brandewijn, hij wilde mij het vak wel leren. Hij bouwde een ketel voor mij, die ik overigens nog steeds gebruik en werd mijn mentor. Hij leerde mij het stoken volgens oude familierecepten, waardoor het brouwen van bier steeds meer bijzaak werd.”

Lees het hele interview met Willem Veldman in Navenant uitgave 4 vanaf pagina 153.
Bestel hier Navenant editie 4.

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht