Sluiten

Timo Savelkouls Artisan Knives

Maastrichtenaar Timo Savelkouls (35) had een veelbelovende toekomst als chef-kok voor zich, toen de diagnose contacteczeem een aantal jaren geleden een vroegtijdig en onverwacht einde maakte aan zijn culinaire ambities. Inmiddels is hij werkzaam op de afdeling Housing & Facilities bij Maastricht University, maar de liefde die hij tijdens zijn koksjaren kreeg voor handgemaakte messen is hij niet meer kwijtgeraakt. Sterker nog: hij maakt ze onder zijn eigen merknaam TSAK tegenwoordig zelf. Navenant sprak met een bevlogen messenmaker over zijn ‘ambacht met een scherp randje’, wiens laatste wapenfeit is dat sterrenchef Servais Tielman (Beluga) met een TSAK-mes werkt.
Tekst: Jos Caubo | Fotografie: Raoul Limpens

Meteen maar met de deur in huis vallen: hoe komt iemand erbij om koksmessen te gaan maken? “Dat is ontstaan in de coronatijd. Ik heb altijd al graag met mijn handen gewerkt en toen ik kok was een liefde voor mooie messen gekregen. Vooral het esthetische aspect van een mes spreekt me erg aan. Toen ik door mijn contacteczeem moest stoppen als kok, ben ik op zeker moment messen gaan maken. Ik zag een filmpje op YouTube en dacht dat ik dat ook eens wilde proberen, zo simpel is het eigenlijk gegaan. De eerste keer dat ik het zelf probeerde ging het niet geweldig, maar ik vond het wél erg leuk om te doen. Het is in essentie een heel basic ambacht, waarbij je met een ijzerzaag en een vijl al een heel eind kunt komen om een mes te maken. Neem een stuk staal van oude bladveren van een auto en je kunt aan de slag. Van het een kwam het ander, ik ging me steeds meer in het maakproces verdiepen en ben stapje voor stapje mijn vaardigheden gaan uitbreiden. Je leert bijvoorbeeld veel over de diverse staalsoorten die je kunt gebruiken, over de eigenschappen van staal, de afwerking, noem maar op.”

Schuurtje
Op de vraag aan Timo of hij zichzelf inmiddels als een volleerde messenmaker beschouwt, begint hij te lachen. “Nee absoluut niet, ik heb eerder het gevoel dat ik net kom kijken, je bent met dit vak nooit echt uitgeleerd, ik vind het meer hobbymatig wat ik doe. Het is fijn dat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. En natuurlijk probeer ik om mezelf continu te verbeteren. Er zijn zó veel verschillende methoden en technieken en vormen, typen messen, typen handvatten, dat is echt ongelooflijk. Ik werk heel eenvoudig in een klein schuurtje achter mijn huis, waar ik messen maak volgens de methode van ‘stock removal’, het verwijderen van overtollig materiaal bij een strip staal om tot een geschikte messenvorm te komen. Omdat ik mijn buren niet echt blij maak als ik ook messen smeed, doe ik dat smeden bij een vriend van me die ook messen maakt.”

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 4 2025 voor €7,50.

Misschien vind je dit ook interessant

Macron en Meloni

Macron en Meloni

Column MW Cees van Casteren

Lees meer
Frans Pollux

Frans Pollux

Nooit is het stil in het hoofd van Frans Pollux. Liedjes, gedichten, columns en scenario’s voor toneelstukken en opera’s.

Lees meer
Michael Pascaud ’s Werelds jongste Weinakademiker

Michael Pascaud ’s Werelds jongste Weinakademiker

Hij is pas 22 jaar, maar heeft nu al een indrukwekkend wijncurriculum opgebouwd: Michael Pascaud, sommelier bij restaurant Create by Guido Braeken.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht