Sluiten

Michael Pascaud ’s Werelds jongste Weinakademiker

Hij is pas 22 jaar, maar heeft nu al een indrukwekkend wijncurriculum opgebouwd: Michael Pascaud, sommelier bij restaurant Create by Guido Braeken in het Van Oys Maastricht Retreat. Sinds begin 2025 is hij daar verantwoordelijk voor de wijnselectie. Pascaud mag zich de jongste Weinakademiker ter wereld noemen, een titel waar hij terecht trots op is. De passie voor wijn begon dichtbij huis: op twee minuten fietsen lag Wijndomein Aldeneyck, waar de basis werd gelegd van zijn kennis en kunde. En dat terwijl hij eigenlijk astrofysicus zou worden.
Tekst: Chris Gijzen | Fotografie: Raoul Limpens / Pieter D’Hoop / Alf Mertens

“Het oorspronkelijke plan was om astrofysicus te worden”, vertelt de 22-jarige glimlachend. Voor dat plan studeerde hij een aantal jaren in Leiden aan de universiteit. Sterrenkunde en natuurkunde. “Maar na verloop van tijd begon wijn me steeds meer te interesseren. Ik vond het wetenschappelijke deel nog steeds leuk, maar ik moest iets met wijn gaan doen. Dus rond nieuwjaar 2023 heb ik de switch gemaakt om professioneel met wijn bezig te zijn”, vertelt Pascaud. En dat deed hij dan ook meteen met volle overtuiging. “Ik heb toen wel meteen tegen mijzelf gezegd: als je dit achterlaat en je gaat je in wijn specificeren, dan moet je dat wel professioneel en op de best mogelijke manier doen. Ik heb me meteen ingeschreven bij de Weinakademie, voor zowel WSET-4 als de Weinakademikeropleiding.”

Die gedrevenheid wierp al snel zijn vruchten af. Op een klein anderhalf jaar tijd behaalde hij beide diploma’s. “Ik probeer altijd een stapje verder te gaan. Dat is wel de insteek. Ik heb nu ook nog een opleiding in oenologie aan de universiteit van Bourgogne afgerond. Voor mij is dat super om te hebben kunnen doen.”

Niet Frankrijk of Italië – maar Limburg
Zijn professionele wijnverhaal begon echter niet in Frankrijk of Italië, maar gewoon in Limburg. “Ik ben ooit als jobstudent begonnen bij Wijndomein Aldeneyck. Dat was voor mij een eyeopener. Ik woonde toen in Maaseik en het domein was maar twee minuutjes fietsen. Ik vond wijn al leuk als hobby. Bij Aldeneyck organiseerde ik degustaties, gaf ik rondleidingen en hielp ik af en toe mee met het wijnmaakproces. In één keer ging er een hele wereld open over wat wijn allemaal kan zijn.”

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 4 2025.

Misschien vind je dit ook interessant

Maestro van magie: Dirigent Raymond Janssen

Maestro van magie: Dirigent Raymond Janssen

Na een indrukwekkende carrière als pianist en docent komt de 64-jarige muzikale duizendpoot in december met zijn 140 koppen tellende orkest van Oekraïense musici uit Lviv en topzangers uit Kiev naar het MECC met ‘The Music of Harry Potter’ en ’Lord of the Rings and the Hobbit’.

Lees meer
Kunstenaars huis vol eigenzinnige verhalen

Kunstenaars huis vol eigenzinnige verhalen

Een oude kruidenierswoning in Landgraaf transformeerden Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen tot een stijlvol en verrassend ingericht huis.

Lees meer
Timo Savelkouls Artisan Knives

Timo Savelkouls Artisan Knives

Een bevlogen messenmaker over zijn ‘ambacht met een scherp randje’, wiens laatste wapenfeit is dat sterrenchef Servais Tielman (Beluga) met een TSAK-mes werkt.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht