Sluiten

Solbouche: Van grond tot in de mond

Met zijn bedrijf Solbouche brengt Leander Hendrix eetbare bloemen en planten naar de borden van topchefs in België. Van zijn passie voor eetbare bloemen en planten heeft hij een professioneel avontuur gemaakt. Het begon op een stukje grond achter zijn huis in Hasselt, momenteel beheert Solbouche één hectare. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby,” vertelt Hendrix lachend. “Ik wilde iets doen aan het gebrek aan verse eetbare bloemen van goede kwaliteit, en zo is Solbouche ontstaan.”
TEKST: CHRIS GIJZEN | FOTOGRAFIE: SOLBOUCHE

“Vorig jaar februari ben ik Solbouche gestart”, legt Hendrix uit. “Ik werkte altijd in de gastronomie, voornamelijk in Michelinrestaurants. Daar merkte ik dat er weinig aanbod was van echt goede eetbare bloemen en kruiden. Als je iets kocht, was het vaak van slechte kwaliteit of al snel niet meer vers.” Die frustratie leidde tot actie: Hendrix begon zelf te telen op een stukje grond dat hij over had. Een kleinschalig project dat fundament werd voor zijn eigen onderneming. Leanders ervaring in de horeca heeft daarbij geholpen. “Als maître zie je wat de keuken gebruikt, wat populair is en waar chefs mee werken. Die kennis neem ik nu mee naar mijn klanten,” zegt hij.

Hendrix levert zijn producten rechtstreeks aan restaurants, zonder tussenpersonen. “Ik wil de lijntjes kort houden,” zegt hij. “Alles wordt direct van het veld naar de klant gebracht. Het product is verser en dat verschil proef je.” Dat zorgt ook voor een andere band met klanten. “Ik lever alleen aan de horeca, dat is een bewuste keuze. Particulieren zijn voor mij geen grote afzetmarkt, al komt het voor dat iemand een boeket bloemen wil afsnijden. Afgelopen zomer hadden een paar oudere dames op internet gezien hoe de bloemen in bloei stonden. Daar heb ik gerust een boeket voor afgeknipt. Geen probleem.”

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 1 2025 voor €7,50.

Misschien vind je dit ook interessant

Guido Braeken: De chef die grenzen verlegt

Guido Braeken: De chef die grenzen verlegt

Een eigen restaurant, ingericht naar zijn smaak. Met een keuken, waar hij zijn gerechten bereidt met een team van koks naar zijn hart en waar hij zijn gasten persoonlijk kan verwelkomen. Die lang gekoesterde wens ging voor Guido Braeken in vervulling.

Lees meer
De nadelen van smaakontwikkeling

De nadelen van smaakontwikkeling

Smaakontwikkeling lijkt op het eerste gezicht een prachtige reis. Het begint onschuldig met een flesje wijn van vijf euro uit de supermarkt, zonnetje erbij en het glas halfvol van onwetend geluk.

Lees meer
Colombia: Een schat in Zuid-Amerika

Colombia: Een schat in Zuid-Amerika

Ooit was het een no-gozone, nu is het een must-see bestemming. In Colombia reis je langs koffieplantages en Caribische stranden en door smaragdgroene jungle, woestijn en hooggebergtes.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht