Sluiten

Guido Braeken: De chef die grenzen verlegt

Een eigen restaurant, ingericht naar zijn smaak. Met een keuken, waar hij zijn gerechten bereidt met een team van koks naar zijn hart en waar hij zijn gasten persoonlijk kan verwelkomen. Die lang gekoesterde wens ging voor Guido Braeken in vervulling toen Michel en Léon Maes hem in 2023 vroegen chef-kok van Create, het fine dining restaurant van hun luxe vijf sterren superior hotel Van Oys Maastricht Retreat in Oost-Maarland bij Maastricht, te worden. “Zo’n unieke kans krijg ik nooit meer.”
TEKST: RAY SIMOEN / FOTOGRAFIE: RAOUL LIMPENS

Een ongeduldige jongen, snel afgeleid, met een gloeiende hekel aan stilzitten, schoolbanken en boeken. Geld verdienen met auto’s wassen en andere klusjes, dat vindt hij wel boeiend. Om met de zuurverdiende centen snel cd’s te gaan kopen. Want muziek, dáár is hij gek op. “Van Queen tot techno”, zegt Guido Braeken terwijl hij nipt van een espresso. Het drukteschoppertje van weleer is inmiddels veranderd in een zelfverzekerde veertiger, vader van een zoon en getrouwd met zijn jeugdliefde, “die alles voor me is, zonder haar had ik nooit kunnen bereiken wat ik nu heb”.

Geamuseerd vertelt hij over de lange weg die hij heeft afgelegd om zijn grote droom waar te maken: chef-kok worden van een fine dining restaurant, dat hij compleet naar eigen smaak en inzicht heeft mogen inrichten. “Toen Michel en Léon Maes me benaderden om chef-kok te worden van het fine dining restaurant Create in hun luxe vijf sterren superior Van Oys Maastricht Retreat, zei ik tegen mijn vrouw: nu krijg ik de kans om mijn droom, een eigen restaurant in een prachtige omgeving in Zuid-Limburg, waar te maken. Als ik deze kans nu, nu ik veertig jaar ben geworden, niet grijp, komt het er nooit meer van.”

Van Oys
www.vanoys.com

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 1 2025 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Inspirerende businessavond Stal Hendrix & Navenant

Inspirerende businessavond Stal Hendrix & Navenant

Stal Hendrix biedt ondernemers een exclusieve kans om kennis te maken met de dynamiek van de paardensport en zich te laten inspireren door onder andere topsporters en succesvolle ondernemers uit diverse sectoren.

Lees meer
De levensfilosofie van een foodinfluencer

De levensfilosofie van een foodinfluencer

De 39-jarige Yves Silvain Rijchwalski heeft drie passies in zijn leven: het mooie Limburg, zijn werk voor de prachtige stad Remunj en de wereld rondreizen op zoek naar de beste restaurants.

Lees meer
Modetrends 2025, LOVE IT!

Modetrends 2025, LOVE IT!

De onverwachte kleurencombinaties zijn rooskleurig in 2025.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht