Limburg Wijnland
Het maken van wijn staat in Limburg eigenlijk nog in de kinderschoenen in vergelijking met de echte wijnlanden. Historisch gezien was er al eeuwen terug wijnbouw, daarvan zijn bewijzen opgedoken rondom de Wijngaardsberg in Waterval (Meerssen). De Romeinen zaten hier rond 900-1000 na Christus. Echter rond de 19e eeuw verdween de wijnbouw in België en Nederland, om pas weer terug te keren rond 1970. Maastricht zou hierbij de pionierspositie innemen met wijngaarden als Slavante en Apostelhoeve. De opvolging liet lang op zich wachten, maar midden jaren 80 volgden Hoeve Nekum in Maastricht en wijngaard St Martinus uit Vijlen. Wijnmakers die momenteel nog steeds hun stempel drukken en ondertussen hoge kwaliteit wijn maken.
Wat is trailrunning?
Trailrunning is een hardloopvariant, vergelijkbaar met het mountainbiken. Je loopt mooie routes over onverharde paden en geniet vooral van de natuur. De routes zijn in Zuid-Limburg vanzelfsprekend pittig te noemen, vanwege de hellende karakters. Je krijgt een variatie aan indrukken, zoals holle wegen, plateaus en hellingbossen. De route hieronder beschreven is ruim 12km lang en bevat meerdere pittige klimmen.
Slavante
Ons startpunt is bij Slavante aan de rand van Sint-Pieter. Hier ligt wijngaard Slavante. Dit is de oudste wijngaard van Nederland, die in 1967 zijn eerste aanplant kende. De ligging is prachtig met uitzicht over de Maasvallei. De wijngaard heeft ondertussen meer een cultstatus als oudste wijngaard van Nederland en wordt niet commercieel verbouwd. Je kunt deze wel nog steeds bezoeken en vooral de mergelkelders zijn prachtig. Bovenop uitspanning Slavante kun je prima terecht om iets te eten en drinken. Er worden ook Limburgse wijnen geschonken.
We verlaten de prachtige site van Slavante via de typische mergelpoort en lopen langs de rand van het ENCI-bos. Op de helling van de Zonneberg hebben we ondertussen een geweldig uitzicht over de Maasvallei. We komen nu aan in stadsdeel Sint-Pieter. Sint-Pieter is een voormalig dorp, dat sinds 1920 bij Maastricht hoort. Zodra we de mooie kerk van Sint-Pieter passeren, komen we terecht bij een privé domein: Landgoed Sint-Pieter.
Landgoed Sint-Pieter
Dagdromen kun je uiteindelijk ook omzetten in echte dromen en dat heeft Joris Dassen verwezenlijkt op Sint-Pieter. Geïnspireerd door wijngaarden in Italië wilde Joris ook graag een wijngaard en hij heeft er direct werk van gemaakt. Joris vond in Ralph Huydts de ideale man om deze druiven om te zetten in wijn. Ralph Huydts van wijngaard Raarberg in Meerssen heeft zich gespecialiseerd in het maken van mousserende wijn en brengt zijn druiven, maar ook die van Joris, naar zijn Urban Winery in Wyck. Van deze druiven maakt Ralph uiteindelijk mooie wijnen met een bubbel via de methode Traditionelle (zie kader). Je hoeft niet meer naar Champagne voor top wijn!
Mousserende wijn
Mousserende wijn is een wijn met bubbels in de fles. Deze is op verschillende manieren te maken, waarvan de methodes voor Prosecco of Champagne de bekendste zijn. De basiswijn is voor beide methoden identiek, alleen dient er een vergisting plaatst te vinden om uiteindelijk een bubbel in de fles te krijgen. Bij Prosecco gebeurt dit in een versterkte, dikke RVS tank, de Tank Methode. Bij Champagne gebeurt deze 2e vergisting op fles. Deze methode noemen we de Methode Traditionelle of Champenoise. Er zijn in Limburg ondertussen meerdere wijnhuizen die zich specialiseren in het maken van een mousserende wijn volgens laatstgenoemde methode. Wijngoed Raarberg en Domein Holset zijn mooie voorbeelden hiervan en ze scoren met hun wijnen erg hoog in het vakblad Perswijn.
De Nachtwacht
Direct na Landgoed Sint Pieter komen we bij ‘Wijn uit Maastricht’. Bij de entree op het hekwerk zie je vleermuizen en de naam ‘Domaine des Chauves-Souris’, domein van de vleermuizen. Achter de wijngaard kom je via de van Schaiktunnel in de grotten onder de Sint-Pieterberg, waar de vleermuizen graag vertoeven. In de van Schaiktunnel werden in de 2e wereldoorlog schilderdoeken van bekende schilders verborgen voor de Duitsers. Het wereldberoemde schilderij van Rembrandt “De Nachtwacht” heeft hier ook gelegen.
Duivelsgrot
Via Fort-Sint Pieter blijven we op het Noordelijke plateau, we passeren de Oehoe vallei en lopen via het ENCI-bos naar de grens met België. Voordat we deze bereiken, komen we eerst bij de iconische duivelsgrot. Deze heeft ook als naam de Wijngaardgroeve. Of hier ook ooit een wijngaard heeft gelegen is onduidelijk. We scheren langs het Belgische grensplaatsje Kanne en lopen via de Smokkelmolen, een prachtige plek in de Jekervallei, richting Chateau Neercanne. We steken de weg over en staan onderaan de trap van dit indrukwekkend kasteel. We zijn nu halverwege, dus een pauze om het kasteel te bekijken is wel aangenaam.
Chateau Neercanne
Het Barokkasteel is het enige kasteel in Nederland met terrassen, waarop mooie tuinen zijn aangelegd. Hebben we Frankrijk al genoemd? Een idyllische plek, waar ik graag met hardloopgroepen kom om er een Limburgse wijn te proeven. Bij het kasteel ligt ook een kleine wijngaard, waar sinds 2 jaar nieuwe druiven zijn aangeplant die door Stan Beurskens (wijngaard St Martinus in Vijlen) tot wijn worden gemaakt. St Martinus maakt voor de Oostwegel collectie alle wijnen, waaronder deze van Chateau Neercanne.
Het kasteel plakt tegen het Cannerbos aan en er lopen zelfs vanuit het kasteel gangen richting het grote gangenstelsel onder het bos (geen grotten, want deze zijn door de mensen zelf aangelegd). Het gangstelstel is ideaal om onder koele en stabiele omstandigheden wijnen op te slaan. Enkele jaren geleden sloeg echter het noodlot toe en werden er aan de Muizenberg, de zijkant van de gangen, enkele hooibalen in de fik gestoken. Door de rookontwikkeling konden meerdere wijnen niet meer gered worden en moesten deze worden weggegooid.
Het Cannerbos is een hellingsbos en herbergt enkele steile uitgesleten (trappen-) paden, even zweten dus.
Als we het bos verlaten, worden we beloond met een prachtig uitzicht over de Jekervallei en zien we al wijngaarden opdoemen. De eerste wijngaarden die we aantreffen zijn van Hoeve Nekum, maar voordat we de hoeve zelf passeren, gaan we eerst naar de top van de Lauwberg, daar bevindt zich de Apostelhoeve.
Apostelhoeve
Een Belgische wijnmaker uit Borgloon inspireerde de Apostelhoeve om ook wijn te gaan maken. In 2020 vierde de oudste commerciële wijnmaker van Nederland zijn 50-jarig jubileum. De unieke locatie in combinatie met de fijne wijnen, geven velen het gevoel in Frankrijk beland te zijn. Als je onderaan de vallei staat, heb je voor het eerst een beeld van een aaneenschakeling van wijngaarden. De eerder genoemde lappendeken.
De familie Hulst is inmiddels met 3 generaties (opa, vader en zonen) actief in de wijngaard en produceert witte en mousserende wijn. Vanaf de wijngaard heb je een geweldig uitzicht, maar wij nemen de steile holle weg (Dalingsweg) omlaag richting Nekum.
Hoeve Nekum
Hoeve Nekum van de familie Bollen is al sinds 1986 actief en hun wijn is zelfs in 2002 geserveerd op de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima. De markante Vierkants hoeve ligt centraal in de vallei en direct aan de meanderende Jeker. Ook hier voornamelijk witte mousserende wijn, maar ook de Pinot Noir wordt er geproduceerd.
Laatste loodjes
We verlaten het gehucht Nekum en klimmen weer omhoog door een smalle holle weg naar het plateau van het ENCI-bos. Voordat we terugkomen bij het eindpunt, Slavante, hebben we nog alternatieven. Er zijn 2 mooie uitkijkpunten, zoals de ENCI-groeve of het minder bekende punt bij Hoeve Lichtenberg. Vanaf de uitkijktoren heb je een spectaculair panorama over de maasvallei.
Wijn proeven?
Het is geen makkelijke route, dus nu we deze hebben afgerond, hebben we wel een proeverij van Limburgse wijn verdiend. Wil je dit ook een keer ervaren en nog meer wijnkennis opdoen?
Meer informatie over Limburg Wine via www.limburgwine.nl