Op de 32e breedtegraad zou je een heel warm klimaat verwachten, maar dat pakt anders uit, de grote massa oceaanwater dempt de temperatuurverschillen. De enkele zomers dag wanneer de temperatuur boven de 30º C uitkomt spreken de mensen van een ‘heatwave’ en een zeldzame winternacht van 10 ºC wordt ‘freezing cold’ genoemd... Het is een prachtig eiland, met bloemen die het hele jaar door bloeien, 50 soorten varens, en het Laurissilva: een altijd-groen oerbos, beschermd door Unesco. Het noorden is ruig en mistig, het zuiden is droog en zonnig. Daar staan dan ook de meeste hotels, met palmbomen en zwembaden. Overigens kun je er ook prima een huis huren.
‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ en bij Madeira is dat: er is geen strand! De prachtige kustlijn bestaat uit rotsen en kliffen zoals de Cabo Girão, 580 meter boven de zee. Om het nog spannender te maken kun je daar over een glazen plaat lopen. De ‘stranden’ die je tegenkomt, bestaan uit zwarte kiezels. Op Madeira dus geen ‘Costa del Sol’ en geen hossende vakantiegangers, maar liefhebbers van natuur en wandelen. Door de bergen lopen ‘levades’, kanaaltjes om het water te transporteren, met prettige horizontale paden ernaast, die je langs watervallen, bananenplantages en steile wijngaarden voeren. Tip: download de app ‘Walk me’.
Meest gewilde wijn
Een tijdlang behoorde madeira tot de meest gewilde wijn ter wereld, samen met andere zoete wijnen als riesling uit de Rheingau, sauternes uit Bordeaux en Hongaarse tokaji. Het tekenen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 werd gevierd met een glas malmsey madeira! Napoleon was een groot liefhebber, en bij zijn verbanning in 1815 naar Sint-Helena kreeg hij een vat madeira mee.
Eind 18e eeuw werd de ‘estufagem’ bedacht, de wijnen maakten geen lange zeereis meer, maar werden 3 maanden tot 50 ºC gestoofd in een groot vat. Dit was lange tijd de methode om goedkope madeira te maken. De topkwaliteit komt van wijn uitsluitend gerijpt in houten vaten. Door rijping achter glas op het zuiden trekken de deksels krom, waardoor ze met balken worden verstevigd. Dit zijn de ‘colheita’ en ‘frasqueira’: madeira’s met een jaartal erop.
Madeirawijnen worden met alcohol versterkt tot ongeveer 19%. Zuurstof, beweging en warmte, alles waar andere wijnen kapot van gaan, heeft de madeira oneindig houdbaar gemaakt.
Er zijn 4 ‘edele’ druivenrassen die ieder een eigen wijnstijl vertegenwoordigen:
sercial: extra dry en dry, verdelho: medium dry, boal: medium sweet, en malvasia of malmsey: sweet. Een madeira barst van de zuren, daardoor komen de wijnen niet erg zoet over. Anderzijds bevat madeira altijd veel suiker, zodat zelfs ‘dry’ 50 gram suiker per liter inhoudt, net zoveel als een zoete champagne. Dat tempert het zuur.