Sluiten

Lissabon

In het Zuidwesten van Portugal ligt Lissabon, de meest westelijke grote stad van Europa. Een plek die bruist, maar dan op een hele ontspannende manier. Het ideale decor voor liefhebbers van culinaire passie, die hun brandende verlangen in Lissabon met de typische gerechten en bijpassende wijnen kunnen stillen. Miriam van Cazebonne neemt u mee op reis door dit broeinest van smaak en cultuur.
Tekst: Miriam Doornink - Cazebonne | Foto’s: Cazebonne, Shutterstock.


Van traditioneel naar hip en stijlvol
Enerzijds is het een miljoenenstad, een metropool met een ontzettend breed cultureel en toeristisch aanbod. Anderzijds hebben de afzonderlijke buurten van Lissabon hun eigen identiteit niet verloren en elk hun eigen, soms zelfs dorpse karakter behouden. De stad heeft door de jaren nog altijd niet aan schoonheid ingeboet en blijft alsmaar mooier worden,  wat voornamelijk te danken is aan de aandacht die geschonken werd en wordt aan renovaties. Waar de stad vroeger vooral bekend stond om zijn traditionele charme, zijn er nu ook veel hippe en stijlvolle restaurants , boetieks en hotels te vinden.  En dat zijn fijne ontmoetingsplekken voor locals en bezoekers die eens buiten de reeds bestaande lijnen als kathedralen en kastelen, fado’s en kabeljauw willen kleuren.  Er is namelijk zoveel meer te doen en te ontdekken.

Adembenemende uitzichtpunten
Wandelend door de Zuid-Europese stad, kunt u bijvoorbeeld ook Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden ervaren. Waar u ook gaat, wordt u begeleid door een vibrerend dan wel melancholiek ritme en ervaart u levendige straten en pleinen. Ooit was Lissabon het centrum van ‘s werelds eerste koloniale macht. Het zal u dan ook niet verbazen dat de stad een groot aantal bezienswaardige monumenten bezit, zoals het Rossio – het belangrijkste plein en kloppend hart van Lissabon, r, eveneens de plek waar de imposante Dominicanenkerk zich bevindt. De stad is gebouwd op en rond zeven heuvels heeft een schitterende ligging, aan de monding van de rivier de Taag. Dankzij deze ligging heeft Lissabon een schat aan adembenemende uitzichtpunten, de zogenaamde miradouros. Prachtige plekken die sierlijk betegeld zijn met typische Portugese tegels (azulejos) en omringd zijn door gezellige terrassen, waar genoten kan worden van typische spijs en drank.

Moderne Portugese keuken
Zoals alle grote Zuid-Europese steden heeft Lissabon een uitgebreide eet- en drinkcultuur, die sterk beïnvloed is geworden door de culinaire renaissance die de stad de laatste jaren heeft ondergaan. In Lissabon is momenteel namelijk een grote brigade topchefs,  die niet alleen internationale erkenning krijgen, maar bij wie men heerlijk en ook verfijnd kan eten en drinken. Jongere Portugezen komen terug uit wereldsteden als London, Amsterdam, Barcelona en Melbourne om in Lissabon de moderne Portugese keuken op de kaart te zetten.  Dat mondt uit in veel variatie: van sfeervol ouderwets tot stijlvol trendy.  In de laatste categorie worden Portugese gerechten vaak creatief bereid met ruimte voor culinaire inspiratie. Veelal uit Noord-Europa, maar ook uit voormalige koloniën als Brazilië, Macau, Mozambique en Goa.

Hoge kwaliteit van Portugese wijnen
Klassieke gerechten als ’Ameijoas a Bulhao Pato’ (venusschelpjes met kruiden en witte wijn),  ‘Perdiz a Guincho’ (gesmoorde patrijsfilet) krijgen een succesvolle herinterpretatie, net zoals het kruidige vlees van met eikels gevoede varkens en de vele visgerechten die de traditionele Portugese keuken kent. Daarbij zijn de Portugese wijnen die worden geschonken in de restaurants, bars en enotecas van ongekend hoge kwaliteit. Portugal staat vooral bekend om zijn heerlijke rode wijnen uit de Douro en Alentejo regio’s, puur druivengoud met een krachtige en rijpe stijl. Minder bekend is dat er ook een ruim aanbod is aan elegante witte wijnen, waarbij de zuren ondanks het warme klimaat toch behouden zijn gebleven. En vergeet ook niet de port- en madeirawijnen, die wereldberoemd zijn en een zeer hoge leeftijd kunnen bereiken. Garant voor een lange en volle afdronk.

Verrassende zoetigheden
De gehele dag komt in de stad de geur van verse koffie je tegemoet, zijn oorsprong vindende in de talloze schilderachtige cafés die Lissabon rijk is. Vaak vindt men hier een uitgebreid assortiment van charmante taartjes.  Natuurlijk zijn er die verrukkelijke en befaamde pastéis de nata (custard taartjes), maar ook andere verrassende zoetigheden - zoals pastéis de feijão, taartjes gemaakt van bonen - zijn de moeite waard. Wie in het weekend in de late uren trek heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Wanneer de klok 12 uur heeft geslagen kan nog steeds op vele plekken gegeten worden, iets waar gretig gebruikt van wordt gemaakt. Vervolgens gaan de Portugezen caipirinhas of mojito’s drinken bij een van de talloze barretjes in de wijken Bairro Alto, Bica of in Docas langs de rivier. Degenen die daarna nog energie over hebben, kunnen tot het ochtendgloren dansen in één van de vele clubs die de stad rijk is. Om vervolgens heerlijk in slaap te doezelen in één van Lissabon’s temperamentvolle hotels.

Culinaire stedentrip naar Lissabon
In een notendop is Lissabon een verrassende en bruisende stad, die ondanks een eigentijds karakter de tradities niet verloochent. Een goed moment wellicht om u ons inspirerende en smakelijke ‘’Culinaire stedentrip naar Lissabon” aan te bieden. Met deze trip kunt u modern en authentiek Lissabon zowel culinair als cultureel proeven, zoals kenners de stad het meest waarderen.

Proef wat Lissabon lekker maakt
Onze local Hugo: “Ik neem u mee naar het bakkertje waar mijn moeder me voor het eerst de pasteis de Belém liet proeven. Ik sluip met u door de steegjes waar je de bijzondere eeuwenoude atmosfeer proeft, weg van de massa. En ik laat u kennismaken met de smaaktovenaars van de toekomst.”

De beleving
Lissabon bruist! En om de mooiste ins en outs van deze wereldstad te ontdekken hebben wij een heerlijke stedentrip samengesteld, die liefde voor cultuur en de Portugese keuken in de bloei zet.

 

De ingrediënten:

·         Twee keer overnachten en ontbijten in een gastvrij 4-sterrenhotel in het hartje van Lissabon

·         In drie gangen genieten van een heerlijk diner met bijpassende wijnen in een modern Portugees restaurant

·         Privé tour met enthousiaste en kundige gids door de oudste wijken van Lissabon

·         Een wijnproeverij als een ontdekkingsreis door het Portugese wijnland

·         Dineren in het centrum van de stad, genietend van de moderne, verfijnde Portugese keuken (4-gangen tasting menu)

 

Dag 1
U logeert in een imposant historisch pand uit het begin van de 20e eeuw, in moderne stijl gerenoveerd en dichtbij de Praça Marquês Pombal. ’s Avonds dineert u in de oude stad in een uitstekend contemporain Portugees restaurant, gevestigd in een gerenoveerd oud pakhuis met Mozambikaanse invloeden. De keuken is vooral gebaseerd op verse schaal- en schelpdieren en tropische vruchten. Het leuke van de huidige Portugese keuken is dat er ruimte is voor culinaire inspiratie uit voormalige koloniën als Brazilië, Macau, Mozambique en Goa. In dit restaurant wordt puur gekookt met de beste ingrediënten en u krijgt een heerlijk 3-gangen diner met bijpassende wijnen geserveerd.

Dag 2
Na het ontbijt bezoekt u samen met onze ‘local’ de locaties Baixa, Alfama en Graça, de oudste buurten van Lissabon. Dwalend door steegjes en over pleinen ziet u schilderachtige taferelen en geniet u van prachtige uitzichten over de stad. Hij laat u de plekken zien die u normaliter niet ziet. Na de tour gaat u lekker uw eigen gang: een beetje flaneren, shoppen en lunchen. Vergeet niet de lijst met tips van Hugo mee te nemen.

Aan het einde van de middag heeft u een rendez-vous met een Portugese vinoloog op een sfeervolle locatie. Op deze mooie plek proeft u de verrassende Portugese wijnen uit de belangrijkste regio’s van Portugal en de portwijnen uit de Dourovallei. Het diner van vanavond vindt plaats in een stijlvol toprestaurant in de sfeervolle oude stad. Hier wordt modern en verfijnd gekookt - veelal met biologische producten - door één van Portugals beste chefs. U geniet hier van een tasting menu met prachtige Portugese wijnen.

Dag 3
Deze laatste dag begint u met een lekker ontbijt en - afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht – kunt u nog heerlijk van de stad genieten of reflecteren op de mooie en smaakvolle belevenissen van afgelopen dagen!

De prijs voor deze driedaagse stedenreis is gebaseerd op 4 personen met verblijf in een 2-persoons kamer en bedraagt circa 385 euro per persoon. De prijs op basis van 2 personen met verblijf in een 2-persoonskamer bedraagt circa 405 euro per persoon. Let op: dit is exclusief vlucht.  In het winterseizoen vliegt u al vanaf 75 euro retour naar Lissabon, vanuit de luchthavens van Eindhoven, Düsseldorf, Amsterdam of Brussel.

Cazebonne

mail@cazebonne.nl

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht