Sluiten

Onze Limburgse trots in de belangstelling

Wat is jouw eerste associatie aan Limburg? Voor veel mensen bevat het antwoord ongetwijfeld het woord ‘vlaai’. Van 9 tot en met 15 oktober wordt het meest geliefde gebak van Limburg weer in het zonnetje gezet tijdens de Week van de Vlaai. De week wordt georganiseerd door Limburgse ambachtelijke bakkers én de bakkersopleidingen. Navenant sprak met mede-eigenaars Mark Craemers en Casper Heuvelmans van bakkerij Echte Bakker Snijders in Stramproy. In 2022 werden ze uitgeroepen tot beste vlaaienbakker van Limburg en Brabant.

Bij binnenkomst in de bakkerij komt de geur van vers brood en gebak je al meteen tegemoet. In de vitrine wordt de aandacht getrokken naar verschillende soorten Limburgse en Luxe vlaaien. Een ware eyecatcher. De vlaai is een niet te missen stuk zoetigheid op verjaardagen, feestelijke evenementen of zelfs bij de koffietafel na een crematie. “Het past bij elke gelegenheid en wij vinden dat het ook op elk moment van de dag gegeten kan worden”, vertelt Casper. “Het hoort gewoon bij onze provincie. De vlaai is wat in Brabant het worstenbroodje is en wat in Friesland het suikerbrood is”, vult Mark aan.

Traditioneel zijn er populaire varianten zoals kersenvlaai, abrikozenvlaai, pruimenvlaai en rijstevlaai, maar tegenwoordig experimenteren bakkers met een breed scala aan smaken. Zo ook bij Echte Bakker Snijders. “We hebben elk seizoen wel een afwisselend aanbod. Bijvoorbeeld de kruimelstoofpeer, kruimelrabarber met aardbei of de speculaas met kersenvlaai”, aldus Mark.

Beste vlaaienbakker
Tijdens de Week van de Vlaai is er traditiegetrouw ook een prestigieuze jaarlijkse Vlaaikeuring voor Limburgse en zuidoost Brabantse bakkers. Vorig jaar was de opdracht om een kersen- en een puddingstrooiselvlaai te bakken. Die laatste wordt ook wel ‘kruimelpudding’ genoemd en viel bij de drie keurmeesters in het bijzonder in de smaak. Echte Bakker Snijders kwam mede door het bakken van deze vlaai als winnaar uit de bus. “Onze winst was en is nog steeds een enorm succes. Mensen uit de hele regio komen naar onze bakkerij om te proeven wat er nu zo speciaal aan onze vlaai is. Dat is echt een enorm compliment”, vertelt Mark trots.

Maar wat maakt een vlaai nu een goede vlaai? Het hangt van veel verschillende zaken af maar over één ding zijn de heren het unaniem eens: de smaak moet authentiek zijn. “Het hele proces is bij ons handwerk. Het is dus echt een uitdaging om de juiste kleur en smaak voor een vlaai te blijven evenaren”, vertelt Casper. “Een goede kruimelpudding moet bijvoorbeeld een lekkere bite hebben en de kruimels moeten de perfecte grootte hebben”, verklaart Mark. Die pudding, maar ook de rijst van een rijstevlaai, maken de bakkers zelf. "Je kan de rijstepap ook kant-en-klaar inkopen of de pudding met een poedermixje maken, maar dat proef je echt. We hebben op deze manier meer werk maar de uiteindelijke authentieke smaak maakt alles goed”, lacht Casper.                                  

Passie
De passie en liefde voor het vak druipt er bij allebei vanaf. Echte Bakker Snijders is een echt familiebedrijf en werd al in 1960 opgericht. Toch zijn ze na al die jaren nog steeds bezig met het ontwikkelen van nieuwe specialiteiten. Ieder seizoen is dan ook weer een uitdaging, dat merken de bakkers vooral bij de fruitvlaaien. “Vorig jaar was de oogst van de abrikozen in Spanje bijvoorbeeld heel slecht. We zijn toen hard opzoek gegaan naar andere abrikozen die wel die smaak kunnen evenaren. Na een zoektocht hebben we gekozen voor Marokkaanse abrikozen”, legt bakker Mark uit. “We willen altijd hoogstaande producten bereiden die tegelijkertijd ook prijsvriendelijk zijn voor onze klanten. Daarin zit ook juist de uitdaging”, vult Casper aan.

Of de bakkers dit keer ook aan de jaarlijkse vlaaikeuring meedoen? “Jazeker”, zeggen de mede-eigenaars tegelijk. “We gaan natuurlijk opnieuw voor die winst. Dat zou echt te gek zijn. We gaan ons uiterste best doen”, vertellen Mark en Casper enthousiast. Of Echte Bakker Snijders opnieuw de winst binnen weet te slepen, wordt deze week bekendgemaakt.

Wat in ieder geval wel al vast staat: tijdens de Week van de Vlaai geniet je van ‘onze’ heerlijke Limburgse, ambachtelijke trots!

Echte Bakker Snijders
Mariastraat 2, Stramproy

Zin om zelf vlaai te bakken?

Schrobbelèr-kruimel vlaai

Schrobbelèr-kruimel vlaai

Lees meer
'Krosjelevlaai mit Sjoem'

'Krosjelevlaai mit Sjoem'

Lees meer
Appel-krokantvlaai

Appel-krokantvlaai

Lees meer

Misschien vindt u dit ook interessant

De oktobereditie is er!!

De oktobereditie is er!!

Deze editie leest u over Knokke OFF ster Manouk Pluis, restaurant Au Coin des Bons Enfants, paardenfamilie Philippaerts, Edwin Soumang's reis naar Jordanië en nog veel meer...

Lees meer
Abonneeactie Valderrama

Abonneeactie Valderrama

5x Navenant + Valderrama geschenkset voor €23,50

Lees meer
Wijnworkshop MW Cees van Casteren

Wijnworkshop MW Cees van Casteren

14 december 2023 en 25 januari 2024 Restaurant One, Roermond

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht