Sluiten

Limburgse asperges swingen de pan uit in Zwitserland

Bij de tiende editie van de jaarlijkse ‘aspergebedevaart’ van sterrenkok René Brienen, vorig jaar in de Zwitserse Hostellerie am Schwarzsee, verwachtte iedereen dat deze hogepriester van de aspergeliefhebbers het bij deze tien keer zou laten. Maar het aspergesap in de aderen van Brienen kruipt waar het niet gaan kan, met als gevolg dat half april voor de elfde keer een select gezelschap Nederlandse chefs weer een subliem aspergemenu heeft gekookt in de Hostellerie van Limburger Peter Roodbeen. 
Tekst: Jos Caubo / Foto’s: Fotografie Ferry Vloet

In de weken voorafgaand aan het vertrek naar Zwitserland ontwikkelde René Brienen een noviteit, te weten een aspergedumpling. ‘Ik wil de jeugd meer aan de asperges krijgen, vandaar dit Aziatisch getinte gerechtje. Jonge mensen vinden asperges bereiden vaak veel werk, dus ik heb geprobeerd daar op in te spelen, onder het motto ‘gemak dient de mens’. De aspergedumplings stonden tijdens de ‘bedevaart’ van dit jaar uiteraard ook op de kaart van het ‘Spargel Spektakel’ in Schwarzsee, als Spargeldumplings mit Mousseline von Coquilles St. Jacques. Traditiegetrouw ging net als in de voorbije tien jaar ook ditmaal weer de bekende hooikist mee, waarin René Brienen zijn Limburgse hooiham voor bij de asperges bereidt.

Collega-chefs en gasten vragen zich elk jaar opnieuw weer af wat de Wellse kok toch bezielt om een kort weekend op en neer naar Zwitserland te rijden voor een ‘potje koken’, maar diezelfde chefs en gasten staan inmiddels al elf jaar in de rij om erbij te mogen zijn. Eigenaar Peter Roodbeen van Hostellerie am Schwarzsee: ‘ons hele bedrijf staat dan het hele weekend op zijn kop, en elk jaar opnieuw vraag ik me af waarom ik dit doe. En elk jaar kan ik het niet laten omdat het gewoon een gaaf culinair feest is als René en zijn sterrenvrienden hier de keuken tijdelijk komen overnemen’.

Roodbeen en Brienen zijn in de loop van die elf jaren goed bevriend geraakt en noemen zich gekscherend ‘aspergevrienden’. Ieder jaar breken ze zich het hoofd hoe ze voor de volgende editie van het Nederlands-Zwitserse culi-feest weer iets nieuws kunnen bedenken om de gasten mee te verrassen. Dat komt deels tot uiting in de ongekende creativiteit die de kokende ‘bedevaartgangers’ in het menu brengen, maar deels ook in het amusement tijdens het diner. Bij de recente elfde editie werd het amusement verzorgd door het bekende Limburgse Duo Difference. Tijdens een van hun laatste nummers haalde de inmiddels 82-jarige Paul Fagel, vorig jaar door Gault Millau onderscheiden met de Lifetime Achievement Award, plotseling zijn saxofoon tevoorschijn en liet hij de asperges bijna letterlijk de pan uit swingen. Het bleef daarna nog lang onrustig in Schwarzsee. Volgend jaar weer een Spargel Spektakel? Peter Roodbeen: ‘ik zeg niets, maar het zou zo maar kunnen…’

De deelnemende chefs waren:                
(*) en Meesterkok:         Paul Fagel, Frans Gerrits, Hans Snijders, André van Doorn, Servais Tielman, René Brienen
(***) en Meesterkok:    Jacob Jan Boerma
(Meesterkok):                   Hein Willemsen
(Verdere topchefs):        Sebastiaan Follong, Bertus Liefting, Marc Vaessen, Stephan Nijst
(Affineur):                          William van Hest

Misschien vindt u dit ook interessant

Desembakkers Kyra en Willem

Desembakkers Kyra en Willem

Robuuste charme, knapperig én vol smaak

Lees meer
'Form follows function'

'Form follows function'

Maastrichtse interieurvormgevers Reiters-Wings

Lees meer
Sterrenchef: Hans Kinkartz

Sterrenchef: Hans Kinkartz

Atelier: Iedereen kan koken

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht