Sluiten

Desembakkers Kyra en Willem

Wie ‘desembrood’ zegt, zegt Kyra (40) en Willem (38) van Wèk Desembakkerij in Bunde. Bij hun bakkerij draait het niet alleen om het produceren van brood, maar ook om de beleving ervan. Ruim drie jaar geleden gooiden ze het roer om en ruilden ze hun kantoorbaan in voor knapperige korsten, handen vol bloem en de geur van versgebakken brood. Reden genoeg om het gepassioneerde duo het bakkershemd van het lijf te vragen! 
Tekst: Lot Niessen / Foto's: Raoul Limpens

Het is 2020 als het stel besluit dat het anders moet. Hun liefde voor bakken en koken werd als kind al met de paplepel ingegoten, maar toch kiezen ze er niet voor om er hun werk van te maken. Langzaam maar zeker bekruipt hen echter een drang naar nieuwe passie en vernieuwde energie. “Je maakt bepaalde keuzes in je leven, totdat je op het punt komt dat je jezelf afvraagt of dit het wel helemaal is. Er kwam een omslagpunt. We hebben ons weloverwogen laten omscholen tot bakkers bij het Bakery Institute in Zaandam”, legt Kyra uit. Haar man Willem voegt toe: “Het was voor ons belangrijk om weer echt met onze handen te gaan werken in plaats van alleen maar met ons hoofd.” Wèk is geen traditionele bakkerij, niet alleen qua aanbod maar ook qua uitstraling en inrichting. Bij binnenkomst is er een open concept ontwikkeld waar klanten het team, van donderdag tot en met zondag, in actie kan zien. Mensen kunnen zo letterlijk met eigen ogen zien hoe hun favoriete broden en zoetigheden met zorg en passie worden bereid. “We willen het echte contact met klanten opzoeken. Doordat ze ons aan het werk kunnen zien, is een praatje maken ook heel makkelijk en snel. De reacties van mensen zijn onze grootste beloning”, vertelt Willem. “Als iemand ons een vraag stelt, vinden we het heel leuk om daar op in te gaan en om onze kennis te delen. Het is gewoon onze passie en die willen we graag op anderen overbrengen”, voegt Kyra enthousiast toe. Hun eerste bakkerij startten ze in Weert, maar daar groeien ze na veel succes letterlijk en figuurlijk uit. De twee zijn zelf woonachtig in Maastricht maar hebben nu gericht gekozen voor Bunde als standplaats van hun bedrijf. “Het is een echt dorp, dat trekt een diversiteit aan bewoners aan en dat vinden we nu net zo leuk. In eerste instantie dachten we dat desembrood misschien te exotisch voor een dorp als Bunde was, maar het tegendeel wordt nog elke dag bewezen. Jong en oud komt hier langs via mond-tot-mondreclame”, lacht Kyra.

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 1 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

EASY COOKING MET THAAM

EASY COOKING MET THAAM

Carrot ginger caker Pasta met citroen-ricotta

Lees meer
Chantal Janzen: “Ik blijf een Limburger”

Chantal Janzen: “Ik blijf een Limburger”

Ziet Chantal het Eurovisiesongfestival als absolute kroon?

Lees meer
Casa Bàscara

Casa Bàscara

De B&B-droom van Luc Bollen

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht