Sluiten

Een weekend vol jenever!

Op 21 en 22 oktober staat de stad Hasselt twee dagen in het teken van haar rijke jenevertraditie. Het is dan namelijk weer tijd voor de jaarlijkse Hasseltse Jeneverfeesten. Een bruisend en traditioneel evenement dat de rijke geschiedenis van de stad en haar jenever in de schijnwerpers plaatst. Twee dagen gevuld met onder meer een uitbundig stadsfeest en jenever in alle smaken en kleuren. Distilleerderij Fryns kan absoluut niet ontbreken tijdens dit weekend. Navenant sprak met Céleste Fryns. Zij is de vijfde generatie telg die de Fryns Distillery voortzet, Hasselts oudste authentieke jeneverstokerij.

De festiviteiten tijdens dit evenement worden natuurlijk gehouden ter ere van een van de meest iconische Belgische sterke dranken, jenever. De drank is diep geworteld in de cultuur van de stad Hasselt. “Hasselt is echt de bakermat van jenever”, vertelt Céleste. Stokerij Fryns start in het jaar 1887 en heeft zelf ook een uitgebreide geschiedenis. “We zijn altijd al heel vooruitstrevend wat betreft marketingtechnieken geweest. De oude Fryns werd een echte marketingmachine genoemd”, vertelt ze.

Alhoewel het bedrijf enige tijd in handen was van een andere grote speler, is het sinds 2018 weer gebaseerd in Hasselt. Michel Fryns, de vader van Céleste, zorgt er dan ook voor dat de naam Fryns weer in handen van de familie komt. Zelf kreeg ze haar passie voor jenever met de paplepel ingegoten. “Ik hecht veel belang aan het actief doorzetten van dit nalatenschap.”

Meer beleving
Fryns Distillery zoekt in alles wat ze doen de balans op tussen hun geschiedenis, het vakmanschap en innovativiteit. Zo zijn alle jeneversmaken in hun assortiment op basis van oude recepturen maar wel met een vernieuwende twist. “Veel mensen kennen jenever echt als de stereotyperende borreltjes voor opa’s en oma’s of als een borrel op de kerstmarkt. Dat willen wij niet. Wij gaan wel voor het kwalitatieve authentieke product maar willen dit vooral gebruiken als basis voor cocktails”, aldus Céleste.

Ze verklaart dat jenever een cocktail veel meer beleving en smaak meegeeft dan alternatieven zoals gin. “Gin en jenever zijn heel nauw verwant maar de moutwijn in een jenever zorgt voor een breder smaakpallet. Wij gebruiken bijvoorbeeld een klein percentage moutwijn in combinatie met zeventien kruidendestillaten. Het zorgt echt voor een extra beleving.” Zelf houdt Céleste op dit moment het meeste van een basil-smash cocktail, maar dan wel op basis van jenever. “Dit is een cocktail met basilicum en citroen. Door een premium jenever in plaats van gin te gebruiken zorg je ervoor dat de basilicum meer naar voren komt. Echt een aanrader!”

Activiteiten
Tijdens de Hasseltse Jeneverfeesten staat Fryns traditiegetrouw op de Vismarkt. Dit wordt ook wel het producentenplein tijdens het evenement genoemd. Céleste merkt dat er, ook tijdens deze evenementen, veel vraag naar alcoholvrije dranken is. “We willen dat iedereen mee kan doen bij een etentje of feestje. Dan bedoelen we niet dat ze aan tafel een watertje of colaatje moeten nemen, maar dat ze echt mee kunnen gaan in de beleving. Met goede alternatieven kan dat.” Fryns Distillery is volop bezig met de ontwikkeling van deze vernieuwende alcoholvrije drankrecepten. Er is dit jaar ook een primeur tijdens de Hasseltse Jeneverfeesten: “We hebben samen met een kleine brouwerij een speciaal jeneverfusebier ontwikkeld”, vertelt Céleste enthousiast. Ontdek deze primeur én talloze andere soorten jenever zelf op 21 en 22 oktober in Hasselt.

De Hasseltse Jeneverfeesten blijven een hoogtepunt op de evenementenkalender en een niet te missen ervaring voor iedereen die de smaak en cultuur van deze stad wil ontdekken.Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober van 10:00 – 20:00 uur.

Misschien vindt u dit ook interessant

Knokke off ster: Manouk Pluis

Knokke off ster: Manouk Pluis

Maedje oet Bung in Netflix hit

Lees meer
Familie Philippaerts

Familie Philippaerts

“We hebben allen de drive om tot de besten te behoren”

Lees meer
Een uniek kijkje in Wijndorp Noorbeek

Een uniek kijkje in Wijndorp Noorbeek

Wijnen die stilletjes aan verschijnen op de menukaart van toprestaurants en die gemaakt worden van klassieke druiven die je niet snel verwacht in Limburg. Een mooi moment om Pierre Gubbels en Peter Mergelsberg uit Noorbeek te leren kennen.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht