Sluiten

Een uniek kijkje in Wijndorp Noorbeek

Er is al veel geschreven over wijngaarden rondom Vijlen en Maastricht, maar in het meest zuidelijke puntje van de Gemeente Margraten, in Noorbeek, vinden we enkele mindere gekende wijngaarden. Prachtige wijngaarden aangeplant op de hellingen rondom het idyllische dorp en tot stand gekomen door initiatieven van dezelfde personen. Wijnen die stilletjes aan verschijnen op de menukaart van toprestaurants en die gemaakt worden van klassieke druiven die je niet snel verwacht in Limburg. Een mooi moment om Pierre Gubbels en Peter Mergelsberg uit Noorbeek te leren kennen.
Tekst: Patrick Franken, Limburgwine.nl / Foto's: Roy Coumans Photography

Ik ontmoet hen bij een pas aangekochte hoeve in Vroelen, een klein gehucht bij Noorbeek. De hoeve markeert in feite de wijntransitie die heeft plaatsgevonden in Noorbeek. Een klein dorp, zoals de Galliërs vroeger bij de Romeinen, dat het net iets anders doet als andere. Aan de basis van deze wijnbouw staan Pierre Gubbels en Peter Mergelsberg, maar 2 decennia verder geven ze het stokje figuurlijk over aan hun zonen Steyn en Joep.

IK BEN DE WIJNSTOK, JULLIE ZIJN DE RANKEN
Als je wandelend vanuit de Belgische Voerstreek afdaalt naar Noorbeek, stuit je plotseling op een kruis met de tekst ‘Ik ben de wijnstok, jullie zijn de ranken’. Direct achter de meidoornhaag duikt een prachtig aangelegde wijngaard op, wijngaard Op gen Heugde. De kip of het ei? Wat was er eerder vraag ik aan Pierre, de wijngaard of het kruis met de tekst? In 2004 vindt de aanplant plaats van wijngaard Op gen Heugde, een initiatief opgezet door de Vereniging van wijnbouw in Noorbeek, waarbij Jaap van Rennes (oprichter wijnkasteel Genoelselderen) Peter begeleidt bij de eerste aanplant. Op basis van de hogere ligging en de ondergrond wordt besloten om er Pinot Gris aan te planten. Het begin van het wijnverhaal in Noorbeek is een feit.

Noorbeek is een uniek dorp, waarbij de inwoners elkaar veel ondersteunen. Peter somt 5 belangrijke punten op die deze transitie tot stand hebben kunnen brengen. Een transitie van oorspronkelijke landbouw naar wijnbouw.

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 4 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Kers op de taart

Kers op de taart

Column MW Cees van Casteren

Lees meer
Op culinair avontuur in Jordanië

Op culinair avontuur in Jordanië

Edwin Soumang reist om nieuwe smaken te ontdekken

Lees meer
Timo Reichelt schittert in Au coin des bons enfants

Timo Reichelt schittert in Au coin des bons enfants

De 'sauzen-ster' van Maastricht

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht