Sluiten

Nonnevotten

Wie bakken zegt, zegt al gauw Cas Wolters. Van kinds af aan bakt Cas Wolters samen met zijn moeder. Vanuit zijn passie voor bakken volgde een deelname aan het televisieprogrammie "Heel Holland Bakt", hier werd hij al gauw publiekslieveling. 
Cas wil zijn passie voor bakken met Navenant delen hiervoor deelt hij tijdens de winterperiode wekelijks een bakrecept.

Nonnevotten, een typisch Limburgse lekkernij wat gegeten wordt tijdens het Carnavalsfeest. Met dit recept hoef je niet meer in de rij te staan.

Ingrediënten

Nonnevotte deeg

  • 10 gram gedroogde gist
  • 80 gram roomboter ongezouten
  • 125 gram volle melk
  • 320 gram tarwebloem
  • 35 gram basterd suiker
  • 60 gram ei
  • 1 thee lepel citroenrasp
  • 5 gram zout

Suiker laagje

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • Snufje kaneel

Bereidingswijze

  • Verwarm voor het deeg de melk samen met de boter in een pannetje tot hij lauwwarm is.
  • Doe de bloem, droge gist, suiker, citroenrasp en het ei in een mengkom. Voeg hier het melk/boter mengsel aan toe. Zet de keukenmachine voorzichtig aan en zet hem steeds hoger. Als alle ingrediënten gemengd zijn voeg dan het zout toe. Zet de keuken machine weer aan en kneed door tot het een soepel stevig deeg is geworden. (Doe de glutencheck!)
  • Bol het geheel op en laat het 15 minuten rijzen. Na 15 minuten mag je het deeg doorslaan en maak je bolletjes van 60 gram, weeg dit af op een weegschaal. Laat deze bolletjes ongeveer 15 minuten rusten. Maak van de bolletjes stengels, maak een lus en maak een knoop. Laat deze knopen 50 minuten rijzen op een vochtige, warme en tochtvrije plek.
  • Zet vlak voor het einde de frituurpan aan op 180 graden.
  • Haal voorzichtig de nonnevotten uit de rijsplek en frituur ze in 4 minuten bruin, draai ze halverwege. Laat ze uitlekken en dompel ze in basterdsuiker.
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht