Sluiten

Haas rode biet bloedworst

Het is wildseizoen nu. Heerlijk om dan met haas te werken. Voor Navenant mijn hoofdgerecht van ‘hazenpeper met Oosterse tinten’. In België zijn de meeste toprestaurants tussen kerst en nieuwjaar dicht. Wij ook, al 16 jaar. Ik ben daar blij mee, het hele jaar is het erg druk. Met Kerstmis eet ik met mijn vrouw en dochter van vijf bij mijn ouders.

Het recept is van Jan Tournier, Patron-cuisinier restaurant Cuchara**

Recept

Hazenrug
- Fileren van karkas
- Ontvliezen

Bereiding

  1. Heel heet krokant bakken
  2. Laten rusten
  3. Verder garen in beurre noisette met sojasaus
  4. Verder laten rusten
  5. Lakken in de jus van de haas
  6. Versnijden

Jus haas
- Karkassen haas, gekleurd op 250-300°C
- Tijm
- Rozemarijn
- 3 bollen look
- Peperkoek
- 2 peren
- 3 appels
- 3 wortels
- 4 uien
- 1 kaneelstok
- 2 steranijs
- Zwarte peperbollen
- 12 jeneverbessen
- 1l rode bietensap
- 1 fles rode wijn
- Kalfsfond + kippenfond (gelijke delen)
- 6 laurierblaadjes

Bloedworst crème
- 1kg bloedworst
- 250gr melk
- Cayennepeper
- Zout
- Mespunt gelespessa

Bereiding

  1. Bloedworst samen met melk mixen in thermomix
  2. Op smaak brengen met cayennepeper en zout
  3. Op het einde de gelespessa erbij doen.

Crème appel yuzu vanille
- Kanzi appel 8st
- 2 st. Vanillestokken
- 1 st Gember
- 1 st Laos galangal
- 1 st Citroengras
- 125gr Boter
- Gelespessa
- Chardonnay azijn
- Sushi-azijn
- Zout
- Gelespessa
- Yuzusap

Bereiding

  1. Smelt de boter in een pan
  2. Voeg de gember, galangal, citroengras en vanille toe
  3. Voeg de appels toe
  4. Stoof alles gaar. Haal de aromaten eruit zodat enkel de appels nog overblijven
  5. Draai deze glad in de blender met de boter
  6. Voeg yuzusap, sushi-azijn en Chardonnay azijn toe naar smaak.
  7. Smaak af met zout
  8. Laat nog 1 min doordraaien met een mespuntje gelespessa.
  9. Zeef door een fijne zeef.

Beurre noisette schuim
- 250g gebrande boter
- 400gr melk
- 25g pro espuma
- 5 spice
- Sojasaus
- Zout

Bereiding
Alles bij elkaar mixen, op smaak brengen met sojasaus en zout.

Rode biet
- 3 kg rode biet
- Rode bietensap
- Merlot azijn
- yuzusap

Bereiding

  1. Steek de rode bieten uit met een ring
  2. Vacumeer deze met de mengeling van rode bietensap met de Merlot azijn en het yuzusap.
  3. Gaar deze in de stemmer op 85°C tot beetgaar (+- 35 min.)

Cocktail ui
- 1kg cocktail ui
- 250gr rode bietensap
- Rode wijnazijn

Bereiding

  1. Cocktail ui kort blancheren
  2. Daarna in rode bietensap met rode wijnazijn laten trekken.

Krokant eekhoorntjesbrood
- Gedroogd eekhoorntjesbrood
- Gebrande boter

Bereiding

  1. Laat boter bruin worden.
  2. Doe hier het eekhoorntjesbrood bij
  3. Haal ze er na 30 seconden uit
  4. Snij ze fijn

Schorseneer
- geschilde schorseneer
- Boter van eekhoorntjesbrood

Bereiding

  1. Snij balkjes van de schorseneer
  2. Gaar deze kort in bruisende boter

Gedroogde bieslook
Bereiding
Steek de bieslook 6 minuten in een voorverwarmde oven van 150°C

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht