Sluiten

Delicatessen van eigen bodem

De periode voor en na de feestdagen staat onder andere in het teken van lekker eten. In onze provincie hoeven we niet ver te zoeken voordat we op delicatessen van eigen bodem stuiten die misschien net iets anders zijn dan normaal. Shiitake, een Oosterse paddenstoel maar dan uit Velden, bijvoorbeeld. En ham gerijpt in de grotten van Geulhem. Of de ongepasteuriseerde boerenkaas van Zuivelboerderij mergelland. Navenant bezoekt Tunnus Steegh van Shiitake & More, Rogé Offermans en Roy Rohwer van AuwStoof en familie Huijnen van Zuivelboerderij Mergelland. Het water loopt ons al in de mond!
Tekst: Chris Gijzen / Fotografie: Raoul Limpens

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 4 2024 voor €7,50.

Appellation d’origine protégée
Geulhemmer Grottenham

Appellation d’origine protégée
Geulhemmer Grottenham

De Geulhemmer Grottenham is een uniek product, geboren uit de passie van de Limburgse huis-aan-huisslager Ernest Sleijpen. In de jaren ’90 begon Sleijpen als eerste met het rijpen van ham in de Geulhemmer grotten. Zo uniek dat de Geulhemmer Grottenham tegenwoordig haar eigen appellation d’origine protégée – beschermde oorsprongsbenaming - heeft. Heden ten dage staan Rogé Offermans en Roy Rohwer van Auwstoof aan het roer van de hammetjes die veelal in de noordelijke gastronomie gebruikt worden.

Veldense shiitake
Shiitake & More

Veldense shiitake
Shiitake & More

Zo biologisch als het maar zijn kan. Zo omschrijft Tunnus Steegh zijn manier van shiitake kweken. Eikenhout, schimmel en wat water: meer dan dat is er niet nodig. Verder doet de natuur zijn werk. De shiitake van Tunnus is populair onder chef-koks, die het verschil tussen op houten stammetjes gekweekte schimmel of op substraat gegroeide paddenstoelen goed merken. Voor Steegh begon het eigenlijk als hobby, “maar op een gegeven moment kon ik ze niet allemaal zelf meer opeten. Dat werd te veel. Dan ga je maar met een doosje vol shiitake langs restaurants. De koks waren gelijk enthousiast”.

Authentieke zuivelproducten
Zuivelboerderij Mergelland

Authentieke zuivelproducten
Zuivelboerderij Mergelland

Met 115 koeien en een passie voor pure zuivel produceert familiebedrijf Zuivelboerderij Mergelland streekproducten van eigen melk. Kaas, vla, yoghurt: “Het is echt speciaal als je producten maakt van je eigen melk”, vertelt zelfzuivelaar Marc Huijnen. “De smaak wordt precies afgestemd zoals we het zelf willen en zoals anderen het lekker vinden.” Vader Huijnen begon in 1994 met het zelfzuivelen op de boerderij in Reijmerstok. Dertig jaar later worden de zuivelproducten nog altijd volledig ambachtelijk bereid.

Misschien vindt u dit ook interessant

Sterrenchef: Sabero

Sterrenchef: Sabero

Michelinsterren wonnen ze bij de vleet, in Heeze, Roermond en nu weer in Leende. Maar Nico en Sonja Boreas blijven er nuchter onder.

Lees meer
Off-piste plezier in het Oostenrijkse Bregenzerwald

Off-piste plezier in het Oostenrijkse Bregenzerwald

Voor wie denkt dat een wintersportvakantie alleen geschikt is voor wie graag op de latten of een snowboard staat, heeft het mis.

Lees meer
“Te veel wijn? Dat probleem bestaat niet!”

“Te veel wijn? Dat probleem bestaat niet!”

Column Rámon Verkoeijen

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht