ITALIË ALS INSPIRATIEBRON
Bas: “Ik heb in Italië gestudeerd, gewerkt en gewoond. Ik ontmoette er de vrouw van mijn dromen en mijn kinderen zijn er geboren. Het land heeft altijd al een magische aantrekkingskracht op mij gehad en ik laat geen gelegenheid onbenut om er te zijn. Vaak voor een bezoekje aan een wijnmaker, ik heb inmiddels al meer dan 550 wijnhuizen bezocht; soms ga ik op zoek naar mooie ingrediënten bij kleine lokale producenten. En waar ik helemaal van zwijmel? Op zo’n warme zwoele zomeravond samen met familie en vrienden aan lange tafels eindeloos lang genieten van ‘la dolce vita’”.
TURN YOUR DAYDREAMS INTO REALITY
Met dit motto ging Bas Lenoire aan de slag toen hij in 2017 Italiaans restaurant Vino&Friends in Maastricht opende. Het mocht beslist geen ‘dertien in een dozijn zaak’ worden. Het moest een omgeving worden waar je met familie en vrienden in een informele en ongedwongen sfeer kunt genieten. Inmiddels is Vino&Friends uitgegroeid tot een plekje waar het Italiaanse gezegde ‘Mangia bene, bevi del buon vino, ridi spesso e ama molto’ (Eet goed, drink goede wijn, lach vaak en heb veel lief) de norm is. Kortom: genieten van authentieke Italiaanse gerechten, in een omgeving met weinig opsmuk, een goed glas wijn en dan jezelf wegdromen naar cipressen in een glooiend Toscaans landschap.
EEN EIGEN WIJNGAARD
Stilzitten en achteroverleunen zijn woorden die niet in Bas’ vocabulaire voorkomen. Bas: “Mijn hoofd staat nooit stil en ik ben constant bezig met nieuwe ideeën. Een mooi voorbeeld hiervan is toen ik voor het eerst mijn huidige wijngaard zag. Tijdens een wandeling met mijn vrouw Janka en de kids zag ik een perceel landbouwgrond op de Rasberg bij Berg en Terblijt en ik was meteen verkocht. Door mijn oogharen zag ik meteen rijen wijnranken, keurig in het gelid en hoorde ik de wijnbladeren ruisen. Ik rook de bloemige aroma’s van kristalheldere wijn en zag de condensdruppels van het glas parelen. Maar… toen ik mijn ogen opende was het toen nog niet veel meer dan 2,5 hectare braakliggende landbouwgrond!”
VOLHARDING
Voortvarend pakte Bas de koe bij de hoorns, kocht de grond en plantte in 2020 de eerste wijnrank in zijn eigen wijngaard. Bas: “Iedereen verklaarde me aanvankelijk voor gek, waar begin je in hemelsnaam aan was een zin die ik oneindig vaak hoorde. Inmiddels bijna 4 jaar later is dit lapje grond getransformeerd tot een van mooiste wijngaarden van het Mergelland. Niet zonder slag of stoot, maar met volharding en dag en nacht werken. En zoiets doe je natuurlijk niet alleen, dat lukt alleen maar met de onvoorwaardelijke steun van familie, vrienden en vrijwilligers. In het najaar gaan we voor het eerst oogsten en wijn maken. Ik verwacht dat we jaarlijks zo’n 14000 flessen Limburgse kwaliteitswijn kunnen gaan produceren van klassieke wijndruivenrassen. Een grote eigen biologische moestuin met een keur aan verse seizoensgroenten en kruiden werden ‘en passant’ ook nog ‘even’ aangelegd. Hiermee is de ideeënstroom nog niet opgedroogd. De jongste aanwinst is een viertal bijenvolken voor de productie van eigen honing”.
IS DE CIRKEL DAN NU ROND?
Bas: “Natuurlijk niet! Het horecabloed kruipt immers waar het niet gaan kan. Janka en ik fantaseren bijvoorbeeld over het openen van een eigen B&B en willen de wijngaard dolgraag gaan gebruiken als locatie voor kleinschalige evenementen. En dat is nog maar een tipje van de sluier. Jammer genoeg tellen de dagen geen 48 uur maar anders…”
www.vinoandfriends.nl
www.wijngoed-lenoire.nl