Sluiten

“Blij met wat we hebben bereikt”

Ellis Huijnen en Cederik Pieters van Het Gerecht in Roermond vieren hun eerste lustrum

Ellis Huijnen en Cederik Pieters van Het Gerecht in Roermond vieren hun eerste lustrum

Een eigen restaurant, dát was hun grote droom nadat ze tien jaar gewerkt en rondgeneusd hadden bij anderen. In Roermond verbouwen ze eigenhandig een eetcafé tot een sfeervol restaurant met menu’s en wijnen, die al snel veel gasten blij maken. “We zijn geweldig opgenomen door Roermond. Deze eerste vijf jaar in ons restaurant, Het Gerecht, zijn omgevlogen.”
Tekst: Ray Simoen / Foto's: Raoul Limpens

Flore heet het dochtertje dat Ellis Huijnen en Cederik Pieters een half jaar geleden hebben gekregen. Een naam, die prima past bij het ouderpaar dat op zijn eigen, charmante manier extra kleur geeft aan de Roermondse restaurantwereld. En ze is ook een bijzonder fleurig cadeau, dat Ellis en Cederik zichzelf cadeau hebben gedaan om het eerste lustrum van hun sfeervolle restaurant Het Gerecht op een steenworp van het vroegere Gerechtsgebouw, te vieren. Hopelijk beziet Flore het leven op eenzelfde rozige manier als haar ouders. Wanneer die vijf jaar geleden hun kersverse restaurant openen en de eerste lovende recensies in de media verschijnen, slaat corona meteen keihard de deur van Het Gerecht dicht, maar de jonge eigenaars blijven goedgemutst. “Corona kwam op een vervelend moment want we kregen steeds meer gasten. Maar het was geen verloren tijd. We hebben deze tijd aangegrepen om ons eerste jaar goed te evalueren. Bovendien hebben we gezien dat we ook met onze afhaalmaaltijdboxen succes hadden,” zegt Cederik monter. “Ik was ineens chef inpakker”, voegt Ellis er glimlachend aan toe. “Corona was niet ons hoogtepunt in deze eerste vijf jaar maar wel erg bijzonder om mee te maken en er goed doorheen te komen,” zegt de goedlachse 29-jarige brunette.

Discipline
Een eigen restaurant is al hun droom wanneer beiden aan hun horeca-opleiding’ in België beginnen. “Mijn moeder was kokkin in Huize Sint Joseph in Cadier en Keer, in het dorpscafé van Sint Pietersvoeren had ik mijn eerste baantje in de horeca. Dat triggerde me om naar de koksschool in Hasselt te gaan omdat ze daar een allround opleiding aanbieden want een eigen zaak ambieerde ik”, geeft Cederik aan. Ellis kiest om dezelfde reden voor ‘Koksijde’ aan de Belgische kust, waar het horeca-onderwijs op een hoog niveau staat. “Ik kom uit een ondernemersgezin. Ik ben met een eigen zaak opgevoed.”

Beiden hebben in het begin veel moeite met de strenge Belgische schooldiscipline. “Dat was erg wennen. ‘Ik ben toch zeker geen klein kind meer dat om 22.00 uur in zijn bed moet liggen’ dacht ik als puber,” zegt Ellis lachend. Hard, veel en gedisciplineerd werken is het voor hen in België: leerjaren waar ze nu met voldoening op terugkijken. “Nu krijgen ze in Nederland slechts vijf uur praktijkles per week,” zegt Cederik verbaasd.

Vonk
Na hun opleiding willen ze werkervaring opdoen in de Limburgse horeca, Cederik achter de pannen, Ellis hoofdzakelijk in de bediening. Bij restaurant Toine Hermsen in Maastricht komen ze elkaar tegen, en slaat de ‘vonk’ over. “Supergezellig was het om na het werk met het hele team op stap te gaan”, zegt Ellis. “Heerlijke tijd, ik mis die familiaire sfeer van jonge collega’s onder elkaar nog wel eens,” zegt de 35-jarige Cederik. Hij begint aan een leerweg door de Maastrichtse restaurantwereld. “Ik heb op Neercanne en Beluga na, bij alle toprestaurants van Maastricht gewerkt om werkervaring op hoog niveau op te doen.” Samen gaan ze in het pas gestarte restaurant Rantrée aan de slag, waar Cederik drie jaar blijft. “Ik heb veel wijnkennis opgedaan van gastvrouw-sommelier Jennifer Silvius”, geeft Ellis aan.

Na tien jaar ‘werken voor een ander’ is het welletjes. In Roermond vinden ze wat ze zoeken: een knusse zaak in een aantrekkelijke omgeving. “Het eetcafé, dat we overnamen, hebben we helemaal gestript en naar onze eigen smaak ingericht.” Het resultaat van het kluswerk mag er zijn. Het Gerecht is knus en smaakvol ingericht met zo’n tien donkerbruine tafels en comfortabele stoelen. De in aardse tinten geverfde wanden zijn opgesierd met twee grote, feeërieke foto’s van Limburgse landschappen, waarvan een getuigt van de liefde van het duo voor hun Heuvelland herkomst. De foto’s fungeren tevens als geluidsdemper en verhogen de intieme, rustgevende sfeer.

Gastvrij
In het begin doen ze alles zelf, uit nood, personeel is amper te krijgen en bovendien duur. “Dan begonnen we na sluitingstijd aan de afwas die tot ver in de keuken opgestapeld stond,” zegt Ellis met een zucht. Die tijd is voorbij. Want als snel krijgt Roermond door dat in Het Gerecht erg goed wordt gekookt, de wijnen prima zijn en de sfeer ontspannen en gastvrij is. “We zijn geweldig goed onthaald in Roermond. Collega’s zijn meteen erg behulpzaam, en de gasten gunnen ons veel”, zeggen beiden blij. “We zitten nu op het niveau dat we willen. We serveren een menu van drie tot zes gangen, dat we elke zes weken veranderen. En om ons lustrum te vieren serveren we van 21 tot en met 25 maart een vijf gangen ‘jubileummenu’, inclusief aperitief, wijnen, water en koffie voor 125 euro. Een Michelin ster? Nee, we willen vasthouden aan onze manier van gasten plezieren. Maar een vermelding in de Michelinrode gids zou wel mooi zijn”, zegt Cederik. “We zijn blij met wat we tot nu toe hebben bereikt, we hebben de handen vol aan onze twee ‘kleintjes’, het restaurant en Flore. Beide willen we goed opvoeden”, besluit Ellis met een brede glimlach. 

Restaurant Het Gerecht / Heilige Geeststraat 27, Roermond / www.bijhetgerecht.nl

Misschien vindt u dit ook interessant

Casa Bàscara

Casa Bàscara

De B&B-droom van Luc Bollen

Lees meer
'Form follows function'

'Form follows function'

Maastrichtse interieurvormgevers Reiters-Wings

Lees meer
Limburgse signatuur: G7

Limburgse signatuur: G7

Totaalbeleving in historisch Gruizenkerkje

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht