Sluiten

Hemelse chocoladekunst in Maaseik

België staat wereldwijd bekend om zijn heerlijke chocolade. Artisanale Chocolaterie Bonaparte in Maaseik doet zijn naam dan ook eer aan in deze rijke Belgische chocoladetraditie. Een bezoekje aan de winkel alleen al is een visueel feest voor de zintuigen. Het assortiment is een meesterwerk van kleur, smaak en textuur. Eigenaars Maurice Dumas en Eveline Geerts tonen vakmanschap in elk stuk chocolade dat ze produceren. “De kwaliteit moet hoog blijven, chocolade is geen massaproduct”, aldus Eveline.
TEKST: LOT NIESSEN/ FOTO’S: RAOUL LIMPENS, PETER KESSELS EN ANNE LEFEVRE

Bonaparte is een echt familiebedrijf. In 1987 is de vader van Eveline gestart met de zaak. Sinds medio 2002 is Eveline samen met Maurice actief in het chocoladeatelier. Na al die jaren spat de passie - maar ook de uitdaging - voor het vak er nog steeds vanaf. “We blijven constant zoeken naar smaakcombinaties en belevingen die vernieuwend en prikkelend zijn”, legt Maurice uit. Met zijn tweetjes doppen ze alle boontjes in het bedrijf. Bonaparte werkt dan ook volledig ambachtelijk, machinaal werk is uit den boze. “Als je machinaal gaat werken dan vervallen heel veel kwaliteiten”, verklaart Maurice. Zeker tijdens deze drukke feestmaanden is een goede planning dus onmisbaar. “De chocolade in onze winkel is altijd vers en zo kort mogelijk van tevoren bereid. Het zijn vroege én lange dagen maar ik kan onwijs genieten van de drukte en feestelijkheid”, vertelt Eveline enthousiast.

Bijzondere chocoladecombinaties
De winkel zelf is een lust voor het oog, met prachtige uitgestalde chocoladecreaties en verleidelijke geuren. Wat Chocolaterie Bonaparte echt onderscheidt, is hun veelzijdige assortiment aan smaken. Hun pralines, chocoladerepen, bouchées en holle figuren verassen keer op keer. “Onze pralines zijn telkens ingedeeld in een seizoensassortiment. Zo hebben we in de zomer frissere smaken zoals limoen-munt, in de winter combineren we bijvoorbeeld meer likeurvullingen”, aldus Maurice. Ze werken met meer dan zestig verschillende soorten chocolade uit diverse continenten.

Eerder lanceerden ze ook de Bouchovigne, een serie van vijftien chocoladetabletten die speciaal zijn gecreëerd om te degusteren in combinatie met geselecteerde wijnen. Verreweg het meest gevraagd is hun hazelnoot bouchée. De bouchée is er in een vijftal variaties. De vulling bestaat uit krokante geroosterde en gekaramelliseerde stukjes hazelnoot en een smeuïge hazelnootpraliné. Het resultaat is een smeuïge bouchée die zo in je mond smelt in combinatie met een lichte crunch.

Breed smakenpallet
Chocolade is volgens Maurice veel meer dan alleen melk, puur en wit. De smaken die zich in de chocolade zelf bevinden bevatten alleen al een breed smakenpallet. Denk hierbij aan nootachtige, kruidige, florale en geroosterde smaken. Op basis van deze smaken bedenken ze nieuwe vullingen. Creativiteit en verfijning worden dan ook constant gecombineerd bij chocolaterie Bonaparte. Opvallend zijn hun ganachevullingen met courgette en Italiaanse kruiden, karamel met passievrucht of een praline van witte chocolade met ambachtelijke appelstroop. 

“Het is belangrijk om constant nuancering van smaken te zoeken. We experimenteren daarom met allerlei bijzondere combinaties. De inspiratie daarvoor halen we uit alles wat we zien, proeven en ruiken. Daarnaast smaakt niet iedere vulling in elke vorm en model hetzelfde. Daarin ligt ook altijd een uitdaging”, vertelt Eveline.

Streven naar perfectie
Opvallend is de bescheidenheid van partners Maurice Dumas en Eveline Geerts. Al jarenlang brengen mensen uit allerlei uithoeken speciaal een bezoekje aan hun zaak. Het bedrijf is sinds hun opening uitgegroeid tot een succesvolle chocolaterie met veel naamsbekendheid in heel Nederland, België en daarbuiten. Toch blijven ze zelf kritisch. “We streven naar perfectie maar weten dat we dat nooit halen. Dat is juist onze kracht, we blijven onszelf verbeteren en investeren in ons product”, legt Eveline uit. De kleine details worden bij Bonaparte niet over het hoofd gezien. “Alles wordt zorgvuldig gecontroleerd. Eveline is bijvoorbeeld heel kritisch op de verpakking. Het moet mooi ogen”, lacht Maurice. “Het zijn kleine details maar in het groter geheel vallen ze wel degelijk op”, vult Eveline aan.

Chocolaterie Bonaparte is een zaak waar ambachtelijke kwaliteit samengaat met creativiteit en liefde voor chocolade. Of je nu op zoek bent naar een smakelijk cadeau, relatiegeschenken, samengesteld pakket of gepersonaliseerde chocolade, een bezoek aan Bonaparte is altijd verrassend lekker. 

Chocolaterie Bonaparte

Sint-Jansberg 70, Maaseik (BE) 
www.chocolaterie-bonaparte.be

Misschien vindt u dit ook interessant

Kerst met Thaam

Kerst met Thaam

Kerstrecepten

Lees meer
Emma Kok

Emma Kok

Over haar doorbraak als zangeres en leven met gastroparese

Lees meer
Feliz Navidad!

Feliz Navidad!

Column Cees van Casteren

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht