Sluiten

Op culinair avontuur in Jordanië

Een nieuw avontuur voor Edwin Soumang, chef en eigenaar van Restaurant ONE. Reizen om ervaringen op te doen en om de smaken van een land en een cultuur te ontdekken. Klinkt dat niet als een droom? In eerdere edities van Navenant kon je al meegenieten van zijn zeer smakelijke reisjes naar Armenië en Griekenland. Vandaag treffen we hem in Jordanië en ben jij onze medereiziger.
Tekst & foto’s : Josefien Bouw

Eerst wat over het land. Wie Jordanië zegt, denkt, terecht, al snel terecht  hummus, baba ganoush, fattoush en lekker plat pittabrood om mee te dippen. Dat alles in het midden van de tafel om gezellig te delen. Maar het land is veel meer dan dat en kent een rijke geschiedenis en boeiend verhaal, zeker als het op eten aankomt. Wat je bijvoorbeeld wellicht niet weet is dat Jordanië deel uitmaakt van de zogenaamde ‘vruchtbare sikkel’, een streek in het Midden-Oosten waar in 8.500 voor Chr. de landbouw is ontstaan en waar jagers en verzamelaars als eersten overgingen op landbouw en veeteelt. Niet geheel verwonderlijk gezien de vruchtbare grond en het zachte klimaat. Ook de ligging van Jordanië, op de snijlijn van Azië, Afrika en Europa is medebepalend voor de eclectische voedsel cultuur met een  rijke diversiteit aan ingrediënten en specerijen uit alle windrichtingen.

De Jordaanse keuken kent zijn oorsprong in de Levantijnse keuken. De Levant is de aanduiding van het gebied aan de oostkust van de Middellandse Zee, tussen Turkije en Egypte. Onder dit gebied vallen de huidige landen Israël, Syrië, Jordanië, Libanon, Cyprus en een deeltje van Zuid-Turkije die tot op de dag van vandaag een overwegend gedeelde keuken hebben.

Waar de Levantijnse keuken het meest om bekend staat, Zijn de mezze, diverse kleine hapjes die samen genuttigd als heerlijk maal dienen. Kenmerkend voor deze hapjes is dat ze erg op elkaar lijken maar per regio, hier en daar een paar geheime ingrediënten hebben die ze toch hun eigen touch geven. 

Tegenwoordig is de Jordaanse keuken voornamelijk een mooie reflectie van de oogst van het moment, denk aan vers geoogste vijgen, granaatappel, dadels, druiven, citrusvruchten, okra, aubergine, champignon, honing, meloen, artisjok, wilde planten, kruiden en bessen. Een nieuwe generatie getalenteerde chefs, landbouwers en producenten streeft ernaar om de Jordaanse keuken op een duurzame manier te moderniseren zonder haar erfgoed daarbij te verliezen.

Oke, terug naar de reis en het avontuur van Edwin. Het reisverslag. De uitnodiging in zijn mailbox kwam deze keer van het From Farm to Fork in Jordan, het project van oprichter Nico Dingemans in samenwerking met ‘Visit Jordan’. Een project met als doel om foodlovers en duurzame reizigers naar Jordanië te brengen en het land gastronomisch op de kaart te zetten. Nico’s visie: ‘je leert een land pas kennen wanneer je er het eten proeft!’. Om Jordanië en het gastronomische erfgoed op de kaart te zetten, bracht hij 24 ingrediënten, 24 landbouwers, 24 chefs en 48 gerechten samen in 12 verschillende Jordaanse staten (gouvernementen). En van de uitgenodigde chefs, was Edwin er één.

Jordanië door zijn ogen in enkele stops.

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 4 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Timo Reichelt schittert in Au coin des bons enfants

Timo Reichelt schittert in Au coin des bons enfants

De 'sauzen-ster' van Maastricht

Lees meer
Robert Wennekes weer 'back in business'

Robert Wennekes weer 'back in business'

Robert Wennekes (64) zijn International Butler Academy ontwikkelde zich in Simpelveld tot de beste butlerschool ter wereld.

Lees meer
Wijnworkshop MW Cees van Casteren

Wijnworkshop MW Cees van Casteren

14 december 2023 en 25 januari 2024 Restaurant One, Roermond

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht