Stel je voor: een doodgewone doordeweekse donderdagmiddag in juni en op het terras van je restaurant zitten ruim 50 gasten gezellig te lunchen, met uitzicht op een fraai park. Ik ken weinig restaurateurs die daar niet meteen voor zouden tekenen. Frank Keuten, samen met partner Daan de Ruiter eigenaar van Kasteeltje Hattem, weet bijna niet beter. “We zijn trots en blij dat het ons lukt om zowel voor de lunch als voor het diner iedere keer zo’n mooie bezetting te realiseren. We hebben veel vaste gasten, waarvoor de aanwezigheid van Daan en mij een belangrijk onderdeel is van hun ‘gastgevoel’. Natuurlijk komen ze primair vanwege onze keuken, maar onze eigen ongedwongen en bourgondische inbreng speelt zeker ook een grote rol.”
Frank vertelt dat ze 19 jaar geleden samen bij een Nijmeegs horecabedrijf werkten, dat op zeker moment zou worden verkocht en waar ze wel trek in hadden. Puur bij toeval kwamen ze er achter dat de makelaar ook Kasteeltje Hattem in de verkoop had. “We hadden helemaal niet bedoeling om naar Midden-Limburg te komen, maar we waren gewoon nieuwsgierig naar dit leuke kasteeltje. Lang verhaal kort: toen we hier de eerste keer kwamen aanrijden waren we allebei meteen verkocht.”
Heel begrijpelijk, want er zijn niet veel restaurants in Nederland waar je zó’n mooie entree hebt. En dat voor je eerste eigen bedrijf! Inmiddels wonen de heren bijna 19 jaar in ‘Remunj’, en fietsen ze trots elke ochtend vanuit de stad door de prachtige bomenlaan naar hún kasteeltje. “Elke dag opnieuw voelt dat als een voorrecht om te mogen doen,” glimlacht Frank.
Signatuur
Hoe voelen beide geboren en getogen Gelderlanders zich in het Limburgse land? Hebben ze een eigen ‘signatuur’ die goed aansluit bij de Limburgse volksaard? “We hebben gemerkt dat daar eigenlijk niet zo heel veel verschil in zit. Limburgers zijn net als wij ook geen druktemakers en genieten graag van het goede leven. De ongedwongen en bourgondische manier van leven hier spreekt ons erg aan en past echt bij ons.”
Hoewel Frank niet helemaal zeker weet of Kasteeltje Hattem ook écht het kleinste kasteeltje van Nederland is, hebben ze de naam zeer bewust vastgehouden. “De wervende kracht die uitgaat van ‘Een luxe overnachting in het Koetshuis van het kleinste kasteeltje van Nederland’, dat is toch geweldig, vind je ook niet?” Dat brengt ons bij de acht hotelsuites die zich in het voormalige koetshuis bevinden. “We hebben ze eigenhandig opgeknapt en opnieuw ingericht, waardoor we er een hele goede bezetting mee realiseren die een mooie basis vormt voor de rest van het bedrijf.”
Bij de start in Roermond hadden Frank en Daan niet de ambitie om met het restaurant voor een Michelinster te gaan, maar ze wilden wel van meet af aan dat het niveau hoog was. Voor een ster werken ze nog steeds niet, maar de ambitie voor het hoge niveau op de kaart is gebleven. “Onze chef-kok Carlo van Erve is al meer dan 15 jaar hier en voelt haarfijn aan wat we daarmee bedoelen. We zijn trouwens sowieso erg tevreden met de mensen in ons team, want op 25 fulltimers hebben we de nodige medewerkers die ook al meer dan 15 jaar bij ons zijn.”
In tegenstelling tot wat sommige collega-restauranthouders voorspelden, hebben de Roermondenaren de weg naar Kasteeltje Hattem meteen goed weten te vinden. “Als je niet van hier bent, kom je er niet tussen,” kregen we met enige regelmaat te horen, maar daar hebben we niets van gemerkt. We hebben er van meet af aan naar gestreefd om het voor elke gast even leuk en even gezellig te maken. Soms hebben we het gevoel dat hier gewoon een grote familie op bezoek komt. Goede kwaliteit en een goede sfeer bieden, daar gaat het volgens ons om en dat heeft goed uitgepakt,” zegt Frank tevreden. Lag in de beginjaren in het restaurant de verhouding particuliere en zakelijke gasten op 25/75, tegenwoordig is dat volgens Frank precies andersom. “We presenteren Kasteeltje Hattem op onze social kanalen en website, maar ook door voldoende jonge mensen in de bediening, als een eigentijds restaurant. Dat neemt niet weg dat we ook nogal wat oudere gasten hebben, want die hebben vaak de tijd en de middelen om hier te komen genieten.”
Hotelgasten van Kasteeltje Hattem komen uit heel Nederland en ook Duitsers en Belgen weten de weg naar Roermond goed te vinden. “Aanvankelijk werkten we veel met samenwerkingsverbanden om het hotel op de kaart te zetten, maar door het aanbieden van mooie arrangementen tegen een goede prijs lukt het steeds beter om dat helemaal zelf te doen. De vele vaste gasten zijn een mooi bewijs dat we dat goed doen.”
Seizoenen
De culinaire signatuur van Kasteeltje Hattem is vooral gebaseerd op de seizoenen. Frank: “We werken in de keuken daarbij uiteraard veel met streekproducten, zoals uiteraard asperges en Limburgse wijnen. Overigens zonder ons bijvoorbeeld specifiek als aspergerestaurant te profileren, want dat zijn we niet. Traditionele asperges vind je bij ons niet op de kaart, maar Carlo van Erven maakt dan weer wel iets met bijvoorbeeld kalfszwezerik met asperges. Onze gasten waarderen dat, en ook wijn uit onder meer Thorn is bij wijze van spreken niet aan te slepen. Als signatuur gerecht gaan we voor sashimi van tonijn, een gerecht dat heel puur en eigenlijk ook heel eenvoudig is, maar wel superlekker.”
Waar willen Frank en Daan over vijf jaar staan met Kasteeltje Hattem? “Daar vraag je wat zeg. We zijn heel tevreden met hoe het nu gaat en willen daar eigenlijk niet echt veel aan veranderen. We hebben allebei niet de ambitie om er bijvoorbeeld een tweede zaak bij te beginnen en genieten hier elke dag.”