Als je al voor het tiende (!) jaar op rij wordt gevraagd om in een gerenommeerd Zwitsers hotel asperges te komen koken, dan weet je er kennelijk iets bijzonders van te maken. Voor sterrenkok René Brienen van restaurant Brienen aan de Maas in Well geldt dat zeker, want ook dit jaar was hij weer een weekend gastkok bij Hostellerie am Schwarzsee van de Limburgse eigenaar Peter Roodbeen. Samen met een aantal collega chefs, samen goed voor twaalf (!) Michelinsterren. Navenant reisde in het spoor van René Brienen mee naar het inmiddels befaamde ‘Limburgs aspergefeestje’ in de Alpen.
Tekst: Jos Caubo. Fotografie: Ferry Vloet/Jos Caubo
Het was voor schrijver dezes en zijn wederhelft een lekker relaxte reis dit jaar, want na een overnachting in het dorpje Hochwald bij nicht Angelique en haar Zwitserse man Alain bieden zij aan ons verder naar Schwarzsee te rijden. Wat blijkt? Ze hebben als verrassing óók voor het ‘Spargel-Spektakel’ gereserveerd, dat wordt gezellig!
Alphons
We hebben de auto nog niet geparkeerd of we worden hartelijk begroet door Alphons, de markant bebaarde dorpsfiguur van Schwarzsee die net voorbij komt. “Na grüezi mitenand, wie geht’s’” Hij is sinds jaar en dag de ‘huisgast’ van Hostellerie am Schwarzsee, en hoort voor ons bijna bij het interieur. Normaliter zit hij in het zonnetje op zijn vaste stekje met een glas rode wijn op het terras van de Hostellerie, maar omdat de zon het vandaag laat afweten rijdt hij vlug verder onder een warme deken in zijn nieuwe scootmobiel. Vanavond zullen we hem vast en zeker weer zien bij het diner.
Wat is dat toch met die asperges? Aspergeroutes, asperge-rally, asperge-arrangementen, aspergefeesten, aspergeprinses: je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Een spruitjes- of bloemkoolfeest zien we niet zo gauw ontstaan, maar de asperge is dan ook wel de Koningin der Groente!
Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 2.
Cees van Casteren MW interviewt Servais Tielman, chef van iconisch restaurant Beluga Loves you in Maastricht.
Lees meer
Thaam houdt van ‘easy cooking’, maar dan wel net even anders dan de standaard recepten!
Lees meer
Mathijs Jacobs nam in oktober 2013 de stap: het overnemen van de Beejekurf.
Lees meer