Sluiten

Het verhaal achter Bakkerij de Bisschopsmolen

Te zeggen dat Brabander Frank van Eerd het bakkersvak met de paplepel ingegoten heeft gekregen is een licht understatement. Wie praat met deze gedreven eigenaar van de Maastrichtse bakkerij De Bisschopsmolen én van kenniscentrum GrainLabs krijgt al snel de indruk dat Frank zowel letterlijk en figuurlijk is gegroeid door het eten van gist. Navenant kreeg van de broodprofessor een uitgebreid college over de boeiende wereld van bakken, granen en brood.
Tekst: Jos Caubo | Foto’s: Raoul Limpens

In een van de gezelligste straatjes van het historische hart van Maastricht liggen ambachtelijke bakkerij en smaaklokaal De Bisschopsmolen, samen gevestigd in een oude watermolen aan het riviertje de Jeker. Achter de ramen van de etalage lachen de verse Limburgse vlaaien je al tegemoet en zodra je de winkeldeur opent, komt de onmiskenbare geur van versgebakken brood je tegemoet. Voor de toonbank heb je mooi zicht op de bedrijvigheid in de bakkerij. Dat is wat je noemt een andere beleving dan een rekje met in plastic ingepakt brood in de supermarkt!

Als even later eigenaar Frank van Eerd (50) boven de bakkerij met een kop koffie op zijn praatstoel zit, is me al snel duidelijk dat hij de liefde voor het bakkersvak niet van vreemden heeft. De familie Van Eerd is sinds generaties een molenaars- en bakkersfamilie uit het Brabantse Heeswijk-Dinther en exploiteerde daar in de nabije omgeving maar liefst vijf molens waarin graan werd gemalen. Franks’ overgrootvader was molenaar, zijn grootvader Tjeu koos voor het bakkersvak. “Toen ik 12 jaar oud was ging ik al mee helpen in de bakkerij van opa en een jaar later begon ik als hulpkracht in de bakkerij van de plaatselijke Edah. Ik heb daar vervolgens een paar jaar als chef gewerkt, met toen nog als doel op termijn de bakkerij van mijn opa over te nemen. Omdat de bakkerij echter al eerder werd verkocht is dat uiteindelijk niet gelukt, maar ik heb er wel mijn passie voor broodbakken aan overgehouden. En van opa heb ik in die tijd mijn eerste recept geleerd: heerlijke Brabantse worstenbroodjes. Die maken we hier in De Bisschopsmolen nog steeds, maar dan wel met uitsluitend Limburgse ingrediënten. Mijn overtuiging is namelijk dat je op het gebied van duurzaamheid het meeste wint als je je producten uit de eigen regio haalt,” zegt Frank.

De zegetocht van spelt
Na Edah werkte Frank een aantal jaren als chef in de bakkerij van La Place in Maastricht, later bij de vestiging in Sittard. “Daar heb ik veel geleerd, vooral ook om de discipline op te kunnen brengen die nodig is om je vak goed te kunnen uitoefenen. La Place was een van de eerste bedrijven in Nederland waar de directie het belang snapte van goed brood met goede ingrediënten. Vandaag de dag vermelden we hier in De Bisschopsmolen nog altijd bij al onze producten welke ingrediënten erin zitten.”

Lees het hele interview met gouverneur Frank van Eerd in Navenant uitgave 1.
Bestel hier Navenant editie 1.

Misschien vindt u dit ook interessant

Heerlijk onthaasten bij Holsterhof

Heerlijk onthaasten bij Holsterhof

Verstopt tussen landweggetjes en een paar minibosjes op het platteland van Midden-Limburg in het buurtschap Holst bij Posterholt ligt restaurant Holsterhof.

Lees meer
Mountainbike Wine Tour

Mountainbike Wine Tour

Wijnroutes sportief bekeken

Lees meer
Landschaphandjes

Landschaphandjes

Het Schimmerts Rosenblaadje, het Kelmonder Grijske, de Puther Dikke, het Sevenummer Striepke of de Limburgse Bellefleur.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht