Op slechts honderden meters aan de overkant van de Maas in Vlaanderen ligt restaurant Vivendum. Hier in Dilsen-Stokkem hebben Alex en Marianne Clevers een oude kapelaanswoning een tweede leven gegeven als hostellerie. ‘Vivendum’ refereert aan het ‘leven in brede zin’ maar meer specifiek het leven van Alex Clevers zelf, aangezien ’t het resultaat is van zijn ontdekkingsreis in het leven. Inclusief het vinden van zijn vak en zijn vrouw.
Tekst: Cees van Casteren | Foto's: Raoul Limpens
Alex is geboren in Geleen. Onder het mom van ‘moeilijk opvoedbaar kind’ wordt hij op jonge leeftijd op een internaat geplaatst. (Van mijn eigen moeders familie weet ik dat in de praktijk van toen kinderen wel vaker op internaat werden gestuurd, vooral als de ouders het eigenlijk te druk hadden voor de opvoeding.) Hoe dan ook besteedt de jonge Alex zijn jeugd in Mariënwaard in Maastricht bij de zusters Franciscanessen. Vader en moeder Clevers runnen onder meer ’t Gulikshoes in Sittard en mosselrestaurant t ’t Siesk, een bekende verenigingsplek. Zijn tante, getrouwd met de familie Rooding, bestiert in dezelfde periode een aantal hotels in Valkenburg. Dat het horecavak dus in zijn genen zit, valt niet te ontkennen. Aangezien Alex het drukke horecabestaan van zijn ouders in die jaren echter wellicht niet helemaal (of helemaal niet) meemaakt, kiest hij na het internaat voor een opleiding in de motorvoertuigentechniek. Maar de horeca zit in zijn bloed. Na de opleiding tot monteur begint hij als SHV-leerling bij restaurant Lascal Lesacale van de broers Marc en Peter Ritzen. “Als je je best deed, mocht je na enkele jaren naar Kasteel Wittem, een ander restaurant van meneer Ritzen (overgenomen in 1968 van de familie Rooding, red.) dat een ster had. Na Wittem kwam ik terecht bij Château Neercanne, bij Peter Harkema en Hans Snijders. Aanvankelijk als leerling en daarna als chef de partie.”
Beide zijden van de Maas
Na Neercanne maakt hij een korte stop bij zijn vader in Sittard en vertrekt vervolgens in 1990 naar België. In Antwerpen strijkt hij neer in Hotel De Residentie. “Het was een hotel-restaurant met zalen” zegt Alex, en glimlachend “maar wel op niveau hoor; alle internationale voetbalploegen kwamen daar!” Maar Alex is nog zoekende. Hij loopt stages bij bakkerijen en een slager voordat hij chef wordt in De Barrier in Houthalen. Dat was weer wat dichter bij huis (Geleen) al verhuist hij vrij snel daarna naar België om er nooit meer weg te gaan. Hij voelt zich thuis aan beide zijden van de Maas. “Ik ben een echte Maaslander; ik voel me hier thuis, ben er trots op.”
Lees het hele interview met Alex Clevers in Navenant uitgave 1.
Bestel hier Navenant editie 1.
De uit Geleen afkomstige muralist Marcus Debie (50) werkt internationaal en is het meest bekend binnen Europa.
Lees meerNa een bewogen 2022 met een verhuizing, verbouwing en pop-up restaurant, hoopt chefkok en eigenaar Rodny Welters dat 2023 een relatief ‘rustig’ jaar wordt.
Lees meer