De jaarlijkse ‘aspergebedevaart’ van René Brienen naar het Zwitserse dorpje Schwarzsee heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een uit de hand gelopen geintje tot een bijna ‘militair-logistiek-culinaire’ geleide operatie die zijn weerga niet kent. Voor een vlekkeloze bereiding van het gastronomische Asperge Spektakel wordt door René Brienen en Peter Roodbeen werkelijk niets aan het toeval overgelaten. Begrijpelijk, want in het op ruim 1000 meter hoogte in de bergen gelegen dorp kun je nu eenmaal niet even tussendoor naar de horecagroothandel om nog wat extra inkopen te doen. Zeker niet als klinkende namen zoals onder anderen Jacob Jan Boerma (drie Michelinsterren) en Servais Tielman (een ster) en andere collega’s deel uitmaken van de koksbrigade die uitsluitend met de allerbeste ingrediënten wil werken. Want langoustines met asperges en pastinaak, gerookte asperges met kalfstong en morillesaus, en nog acht andere culinaire hoogstandjes in een vreemde keuken voor 150 gasten bereiden op sterrenniveau vráágt om een strakke organisatie.
Traditiegetrouw ging net als in de voorbije elf jaar ook ditmaal weer de bekende hooikist mee, waarin René Brienen zijn Limburgse hooiham voor bij de asperges bereidt. Het indrukwekkende assortiment wijnen dat elke gang van het Spargel Spektakel vergezelde, was afkomstig van de gerenommeerde Zwitserse wijnmaker Badoux Vins uit Aigle nabij het Meer van Genève.
Bonaire
Nu de Wellse chefkok in de week voor zijn reis naar Schwarzsee bekend maakte dat hij dit voorjaar voor minimaal een jaar vertrekt naar Bonaire, om daar in het Van der Valk Plaza Resort Creatief Culinair Directeur te worden, is de vraag of daarmee de lange traditie van de Aspergebedevaart naar Zwitserland ten einde komt. Eigenaar Peter Roodbeen van Hostellerie am Schwarzsee: ‘elk jaar is het gewoon een gaaf culinair feest is als René en zijn sterrenvrienden hier tijdelijk de keuken komen overnemen. Het zou zonde zijn als we daar mee stoppen, dus ik sluit niet uit dat René en ik het komende jaar toch een oplossing bedenken.’
De deelnemende chefs waren:
Jacob Jan Boerma, Servais Tielman, Erik de Meester, Martijn Kuik, Frans Gerrits, Hans Snijders, Ton van Hees, Yuri Wiesen, Hein Willemsen, Sebastiaan Follong, Bertus Liefting, Daan Creemers, René Brienen.