Restaurant Le Bon Vivant, onder leiding van chef-eigenaar Björn Dijkstra, legt met het nieuwe culinaire concept ‘Dobbel Good’ de lat hoog. Het restaurant mikt op een Michelinster en/of 16 punten Gault&Millau, te behalen voor het einde van het jaar 2026, en brengt met Dobbel Good een stukje Maastrichtse geschiedenis tot leven in een eigentijdse gastronomische ervaring.
Een eerbetoon aan de Marres-Ceulen brouwerij
Het concept Dobbel Good eert de Marres-Ceulen brouwerij, die ooit op de plek van het huidige restaurant gevestigd was. De brouwerij werd opgericht in 1859 door August Marres en zijn vrouw Helène Ceulen in de tuin aan de Grote Gracht 60 (het huidige Capucijnenstraat 91). Drie generaties lang brouwde de familie er bier, waaronder het beroemde Dobbel Aajt, dat zijn weg vond naar de vele Maastrichtse cafés, waaronder De Vogelstruys op het Vrijthof. In 1959 werd de brouwerij verkocht aan Brand Bier, waarbij vooral het uitgebreide netwerk van cafés in het vizier was.
Hoewel het Dobbel Aajt-bier niet meer wordt gebrouwen, slaat Le Bon Vivant met Dobbel Good een brug tussen het verleden en het heden. Met dit nieuwe concept wil het restaurant de rijke geschiedenis van Maastricht koesteren en tegelijkertijd een hedendaagse invulling geven aan culinaire verfijning. “De Marres-familie is een van de oudste families in Maastricht,” aldus Boed Marres, 86 jaar en schrijver van het boek Marres. “Het is bijzonder om te zien hoe hun nalatenschap nieuw leven wordt ingeblazen.”
Neet Dobbel Aajt, mer Dobbel Good
Dobbel Good staat voor de perfecte combinatie van heerlijk eten en prachtige bijpassende wijnen of alcoholvrije cocktails, een gebied waarin Le Bon Vivant excelleert. Chef Björn Dijkstra vertelt: “Het maken van combinaties van wijn en spijs is waar we echt goed in zijn.” Het concept draait om balans op het bord, met eerlijke gerechten die voortkomen uit een eigen visie, aangevuld met een klassieke touch.
Gasten worden uitgenodigd om zich volledig onder te dompelen in een avond vol genieten, waarbij ze met een voldaan gevoel huiswaarts keren. Door dit erfgoed op innovatieve wijze te vertalen naar de hedendaagse gastronomie, streeft Le Bon Vivant ernaar om de lat net zo hoog te leggen als de brouwers van weleer.
Lancering met een vleugje nostalgie
De officiële lancering van Dobbel Good vond plaats op 15 oktober, en werd gevierd met een nostalgisch eerbetoon aan de brouwerij. In samenwerking met Brand Bier werden uitnodigingen in stijl rondgebracht: met paard en wagen, net zoals de Marres-Ceulen brouwerij destijds hun bier door Maastricht vervoerde.
Over Le Bon Vivant
Le Bon Vivant is een verfijnd restaurant in het hart van Maastricht, dat bekendstaat om zijn culinaire passie en focus op de perfecte combinatie van eten en drinken. Onder leiding van chef Björn Dijkstra streeft het restaurant naar een hoge culinaire standaard, en brengt het samen met Dobbel Good een stukje historische Maastrichtse flair terug op het bord.
Foto's: Guy Houben
Een gids vol gepassioneerde wijnmakers, inspirerende verhalen en prachtige wijnroutes. Nu te bestellen voor € 7,50 incl. verzendkosten.
Lees meerHoewel Robin van de Bunt qua kookstijl op het eerste gezicht niet veel van zijn vader heeft, heeft hij zijn krachtige sauzen en smaken geleerd te maken - waar Robin overigens enorm van houdt.
Lees meerIeder jaar worden Limburgse wijnen beter. Dat vertelt de in Venray geboren Rámon Verkoeijen. Rámon is 3FM-DJ, presentator van de best beluisterde gastronomische podcast van Nederland en wijnkenner in hart en nieren.
Lees meer