Sluiten

Een herfsticoon: de pompoen!

Kom alvast in de herfstsfeer dit weekend. Meer dan honderd soorten pompoenen, kalebassen en siervruchten zijn namelijk te bezichtigen tijdens de Pompoen Parade op zaterdag 23 en zondag 24 september bij Kwekerij Bastin in Aalbeek. Een ontspannende manier om het aankomende seizoen te vieren, de oogst te eren en quality time door te brengen met familie en vrienden. Roger Bastin van de kwekerij praat Navenant bij over dit oogstevenement.

In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar voor Christus de eerste pompoenen verbouwd. Later, in de 16de  eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Alhoewel evenementen zoals Halloween nog niet zo populair zijn in Nederland, zijn de pompoendagen volgens Roger wel geliefd. “Dit soort evenementen zijn aantrekkelijk voor bezoekers omdat we er ieder jaar echt een feestelijke en kleurrijke boel van maken”, vertelt hij. Voorgaande jaren merkte hij ook het succes van de Pompoen Parade. “Er is zelfs een jaar geweest waarbij het evenement circuleerde op verschillende facebookgroepen van Amerikaanse expats. Het stond hier toen zwart van Amerikanen”, lacht hij.

Pompoenen zijn niet alleen geliefd vanwege hun heerlijke smaak, maar ook vanwege hun veelzijdigheid en het vermogen om in verschillende gerechten te worden verwerkt. Van pompoentaart tot geroosterde pompoen, pumpkin spice latte en pompoensoep, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien worden pompoenen vaak gebruikt als decoratie tijdens het herfstseizoen vanwege hun warme oranje kleur en unieke vormen. Kenmerkend is het typische Amerikaanse tafereel waarbij versierde pompoenen voor een woning staan ter decoratie.

Voorheen was Roger wel eens beledigd als mensen pompoenen als sierobject zagen, nu snapt hij het steeds meer. Kwekerij Bastin biedt zelfs speciale pompoenen aan die geschikt zijn om uit te hollen. Ook zijn er speciale pompoenen die geschikt zijn voor desserts vanwege hun zoete smaak. “Er zijn naaktzadige pompoenen speciaal voor de pitten. De pitten hebben geen schil zodat je ze niet hoeft te pellen. Vandaar ook de naam: ‘Lady Godiva’ naar de bekende naakte amazone. De spaghettipompoen vind ik ook een leuke, het vruchtvlees is dradig. Als je deze pompoen kookt worden het spaghettiachtige slierten. Je eet ze met een sausje net als echte spaghetti. Vandaar de naam spaghettipompoen”, aldus Roger. Een echte favoriet heeft hij niet. “Ik kan echt niet kiezen tussen al die soorten, we kweken er zoveel hier.”

Wanneer het pompoenenseizoen begint, hangt volgens Roger heel erg af van het weer. “Meestal is het wel in de septemberperiode. Dit weekend oogsten we dus de pompoenen van ons pompoenveld. Er is een terras met allerlei lekkernijen en een markt met delicatessen”. Verder kun je onder meer genieten van kunst, honingproducten en is er een pottenbakker aanwezig.

De Pompoen Parade is volgens Roger een leuke gelegenheid om te genieten van al het moois dat de herfst te bieden heeft. “Je maakt kennis met tientallen soorten van deze zoete herfst- en wintergroente.”

Zaterdag 23 en zondag 24 september zijn pompoenliefhebbers van 10.00 tot 17.00 uur welkom bij Kwekerij Bastin.

 

Misschien vindt u dit ook interessant

Maastricht Heuvelland Culinair

Maastricht Heuvelland Culinair

Culinaire top van Maastricht Heuvelland

Lees meer
Het culinaire ei van de koninklijke kip

Het culinaire ei van de koninklijke kip

Achter de schermen bij Marigold

Lees meer
Proef de Passie van de Limburgse Wijngaarden

Proef de Passie van de Limburgse Wijngaarden

Wijnliefhebbers opgelet want van 15 tot en met 24 september vindt de Limburgse wijnweek weer plaats.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht