“Ho, ho, ho… Merry Christmas”, klinkt het in commercials op radio en tv. We associëren deze woorden met de stoom van warme chocomel, het shoppen van cadeautjes & prachtige kleding voor het familiekerstdiner en het koud zetten van champagne voor dé avond van het jaar. Om heel eerlijk te zijn: bij Navenant zijn we al sinds eind oktober bezig met deze zaken. De chocomelautomaat draait overuren. De cadeautjes liggen al onder de kerstboom, klaar voor de Navenant-weggeefactie. De feestkleding hangt gestoomd in de kast en de champagne is tussen de 8° en 10°C. Op naar een échte Merry Christmas.
In deze feesteditie koken de Weertse chefs speciaal voor Navenant een heerlijk kerstmenu. Cas Wolters leert ons hoe we gingerbreadhuisjes maken en versieren, en Restaurant ONE en Restaurant Vanille zorgen voor prachtige amuses en desserts. Om de feestdagenkilo’s eraf te sporten, neemt Patrick Franken ons op trailrun langs de Limburgse wijngaarden. Samen met Emile Roemer steken we een kaarsje aan en hebben we het over zijn eerste jaar als gouverneur. We gaan binnenkijken in de verbouwde boerderij van Alfons en Madelon in Laar.
Het Limburgs Landschap wandelt op de Peelvennen en Mario Tertschnig drinkt wijn bij Chateau Neercanne. Patrick Buch vertelt over zijn fascinatie voor Napoleon. Daarna gaan we op bezoek bij Chris Bosten en Ingrid Janssen van de Bauernlodge in Oostenrijk. Sabrina van Cruchten neemt ons mee naar de zon in Madeira. Cees van Casteren gaat met Renée aan de chardonnay en Jac Buchholz gaat op bezoek bij de Oekraïense fotografe Marta Syrko. Fons Lambie schrijft over de Twitter-democratie, Ralf Bodelier over de balsem voor de individualistische ziel en Marjolein de Vugt over hoe afstand juist voor nabijheid zorgt.
Helaas nemen we afscheid van Mgr. Merkx als columnist, in zijn laatste rubriek bedankt hij de lezers van Navenant voor de reacties op zijn teksten: opbouwend kritisch, grappig en dankbaar. Wij bedanken de deken van Sittard voor de inspirerende verhalen en het meenemen van ons in zijn leven.
Navenant wenst u en uw geliefden zalig kerstfeest, een gelukkig nieuwjaar en een gezond 2023! Tot volgend jaar. Bestel hier Navenant editie 5.