Sluiten

Da Vinci in jury Ernesto Illy International Coffee Award

“Een grote eer, zeer onder de indruk”. Zo omschrijven meestergastheer Petro Kools en sterrenchef Margo Reuten van restaurant Da Vinci hun ervaring als jurylid tijdens de Ernesto Illy International Coffee Award. Voor de eerste maal mocht het koppel haar oordeel vellen over illycafè’s beste koffiebrander. Geheel in stijl in Rome. Koffieboeren van over de hele wereld, journalisten, liefhebbers en ambassadeurs kwamen hier bij elkaar om het beste kopje koffie eruit te pikken.

Brazilië, Costa Rica, Ethiopië, El Salvador, Guatemala, Honduras, India, Nicaragua en Rwanda. Dat zijn de landen waaruit negen finalisten overbleven, die op hun beurt drie verschillende brouwsels ter beoordeling opgaven: cold brew, filterkoffie en espresso. “We hebben beoordeeld aan de hand van aroma, complexiteit, balans en elegantie, kracht, zoete smaken en nasmaak”, vertelt Petro. “Veel proeven en veel water tussendoor”, vult Margo aan. De jury stond onder leiding van David Brussa, Quality Director van illycafè.

De zogenaamde brews worden blind geproefd en ieder jurylid jureert onafhankelijk. “’s Avonds, onder het genot van een groot diner met 250 personen, heeft de uitreiking plaatsgevonden”, gaat Petro verder. “Uit de zevenentwintig inzendingen volgt dan een top drie. Dit jaar heeft Ethiopië de prijs ‘beste producent’ gewonnen. Alle producenten en koffieboeren die aanwezig waren, straalden stuk voor stuk trots uit.”

De award is een eerbetoon aan Ernesto Illy, illycafè’s visionaire oprichter, die diep geloofde in wetenschappelijk onderzoek als onbetwistbare bron van waarheid, vooruitgang in menselijke ontwikkeling mogelijk maakte en naleving van de hoogste ethische normen bevorderde. “Het bezoek was kort maar krachtig. Zeer indrukwekkende dagen met mensen vanuit over de hele wereld waar we goede contacten hebben gemaakt en veel kennis op hebben gedaan.”

Foto's: Da Vinci en Illy coffee

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht