Sluiten

Kaneel-gemberbroodjes met een romige glazuurtopping

‘’Een prachtige en heerlijke kerstbrunch hoeft niet lastig te zijn, met een beetje hulp van Thaam’s Kookshow. Thamar Zeijen houdt zicht als creatieve receptontwikkelaar, foodstyliste en fotografe het liefste de hele dag bezig met eten. Haar projecten deelt ze met de wereld via haar Instagram, Thaam’s Kookshow. Voor horecazaken en food brands ontwikkeld Thaam aantrekkelijke food content en helpt ze bij de marketing. Zowel op haar website als Instagram spatten de heerlijke plaatjes van het scherm!‘’
WWW.THAAMSKOOKSHOW.NL / INSTAGRAM: @THAAMSKOOKSHOW

Recept

Boodschappenlijstje (12 stuks):

Deeg:

  • 300 g tarwemeel
  • 300 g patentmeel
  • 100 ml warm water
  • 14 g gist
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 220 ml volle melk
  • 150 ongezouten boter
  • 1 cm gember
  • 2 tl vanille aroma
  • 1 groot ei
  • 1 groot eigeel

Vulling:

  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 1 tl citroen
  • 1 cm gember (geraspt)
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1 steranijs (gemalen)
  • 1/4 tl zout
  • 100 g ongezouten boter

Topping:

  • 100 g monchou
  • 25 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 25 ml stroop
  • 25 ml volle melk
  • 1 tl vanille-aroma
  • 1/4 tl zout
  • 150 g poedersuiker

Bereiding:

Deeg:

  1. Vet een ovenschaal in met een beetje boter.
  2. Meng de gist met het warme water en zet het opzij tot de gist is gaan borrelen.
  3. Meng ondertussen met een spatel in een kom beide bloemsoorten, beide suikers, het zout, de kaneel en de speculaaskruiden goed door elkaar.
  4. Smelt de boter en rasp de gember fijn.
  5. Mix in een aparte kom de melk, de gesmolten boter, vanille-aroma, de geraspte gember, het ei en het eigeel door elkaar.
  6. Voeg de natte ingrediënten en het gistmengsel toe aan de droge ingrediënten. Roer met een spatel tot een ruig deeg.
  7. Mix het deeg daarna op gemiddelde snelheid gedurende ongeveer 10 minuten met een handmixer. Kneed het deeg verder met de handen. Als het iets te nat is voeg je een beetje bloem toe tot het de juiste consistentie heeft van een elastisch deeg.
  8. Doe het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen, of tot het verdubbeld is in grootte.
  9. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  10.  Bestuif het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot een grote rechthoek van circa 30 bij 50 cm.
  11. Smeer de boter van de vulling (zie hieronder) over de rechthoek en verdeel daaroverheen de suikervulling.
  12. Rol het deeg strak vanuit de lange kant die het dichtst bij je is op tot een rol.
  13. Snijd het deeg met een mes (dat je kunt bestuiven met wat bloem) in 12 gelijke stukken.
  14. Leg de rolletjes in de ingevette ovenschaal en bak ze af in de oven in circa 30-40 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Vulling:

  1. Voeg in een kom alle ingrediënten toe behalve de boter. Meng goed door elkaar.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en laat het op kamertemperatuur komen.

Glazuur:

  1. Klop de roomkaas en boter tot een gladde massa in een kom met een handmixer.
  2. Voeg de stroop, melk, vanille-aroma en zout toe tot dit er goed in is gemixt. Verlaag de mix-snelheid en voeg de poedersuiker daarna beetje bij beetje toe.
  3. Besmeer de enigszins afgekoelde broodjes met het glazuur.
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht