Sluiten

Gado gado

Recept van Jacqueline Grubben

Pees en snipper de snijbonen. Schil de aardappelen en snijd er dobbelstenen van. Was de taugé. Ik doe de aardappelen in de pan en de groenten in twee stoommandjes erboven. Aparte pannen kan ook. Stoom alles in zo’n 10 minuutjes gaar.

Dan de pindasaus. Geen gado gado zonder goede pindasaus. Dop de pinda’s en maal ze fijn. Hoe langer je maalt, hoe meer de olie uit de pinda vrijkomt. Verwarm in een pannetje de kurkuma, peper en five spices. Doe er rijstolie bij en bak de gedroogde kokos zacht aan. Vervolgens gaan er de ketjap en de hoisinsaus bij. En het geheime ingrediënt ketchup. Geloof me, het doet wonderen. Gemalen pinda’s erbij. Maak er met water een mooie saus van en laat inkoken op een zacht vuur. Ik vind dikke saus met stukjes pinda lekker, maar als je gladde saus wil, ga je er even met de staafmixer door.

Kook de eitjes, pel ze en snijd ze in kwarten. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en ris er met een lepel de zaadjes uit. Snijd er mooie dunne halve maantjes van. Nu kun je alles stapelen. Aardappelen, boontjes en bovenop de taugé. Of je maakt een gemengde bak vol groente. Bestrooi met gehakte koriander. Serveer de komkommer en de eierpartjes ernaast en voor de snoepers onder ons een beetje kroepoek.

Ingrediënten:
1 pond snijbonen, sperziebonen of kousenband
1 pond aardappelen
400 gram taugé
Zout

Voor de satésaus:
500 gram verse pinda’s
1 eetlepel kurkuma
1 theelepel five spices
1/2 theelepel zwarte peper
Rijstolie
2 eetlepels gedroogde kokos
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel ketchup
Eventueel 1 eetlepel hoisinsaus

Voor de garnering:
2 hardgekookte eieren (laat dat weg als je vegan wil eten)
1 komkommer
Handje verse koriander
Cassave- of emping kroepoek

Variaties

  • In een traditionele gado gado zitten geen aardappelen. In plaats daarvan eet je er dan rijst bij.
  • Of voeg er rauwe of even gestoomde bladgroenten als spinazie of paksoi aan toen. Superlekker.
  • Of je maakt een fris pittige komkommersalade. Schil de komkommer en rasp er met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf flinterdunne plakjes van. Haal de pitjes uit een pepertje en snijd het fijn. Snijd een lenteuitje fijn. Maak een lekkere dressing van het sap van een halve limoen, 1 eetlepel sesamolie, 1 eetlepel azijn, 1 theelepel tamarindepasta, wat zout en peper en sesamzaadjes.
  • Wist je trouwens dat in Indonesië alleen de pindasaus warm gegeten wordt en de rest koud? Dat inspireert tot een lekkere gado gado salade. Maak de satésaus met wat azijn en rijstolie tot een dressing en maak daar alle koude ingrediënten mee aan. Bestrooi met verse koriander, peterselie en sesamzaadjes.
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht