Sluiten

Carrot cake

Ingrediënten cake
120 gram rozijnen
80 milliliter Cointreau
400 gram worteltjes (320 gram geschoond)
180 gram roomboter
80 gram walnoten
40 gram pistachenoten
200 gram bloem
240 gram suiker
1½ theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
3 eetlepel speculaaskruiden
¾ sinaasappelzest
4 eieren

Ingrediënten vulling
250 gram roomkaas
80 gram roomboter
240 gram poedersuiker
sap van 1 citroen
1½ theelepel vanille-extract
40 gram pistachenoten
(alle ingrediënten op kamertemperatuur)

Benodigdheden
2 springvormen van circa 21 cm
bakpapier
eventueel keukenmachine

Voorbereiding

Wel de rozijnen een paar uur in de Cointreau (liefst de avond tevoren). Vet de springvormen in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de wortels, hou er twee achter en rasp de rest. Hak de wal- en pistachenoten fijn in de keukenmachine.

Bereidingswijze

Meng (eventueel in de keukenmachine met deeghaken) bloem, bakpoeder, suiker, zout, sinaasappelzest en speculaaskruiden. Voeg de gesmolten roomboter toe aan het mengsel. Klop de eieren en voeg ze beetje bij beetje toe aan het mengsel. Roer tot een glad beslag. Spatel de wortels, gehakte noten, en uitgelekte rozijnen erdoor. Verdeel het mengsel gelijk over beide springvormen. In circa 40 minuten afbakken in de oven. Voor de vulling de pistachenoten fijnhakken. Roer de boter en de roomkaas goed door in de keukenmachine. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Zet het mengsel na het goed doorroeren van vanille-extract en het sap van een citroen in de koelkast en laat het opstijven. Snij de achtergehouden worteltjes met een dunschiller in sliertjes. Konfijt de wortelsliertjes kort door ze met 10 milliliter water en 30 gram poedersuiker kort te koken in een steelpannetje. Haal de gare cake uit de oven en uit de springvorm en laat afkoelen op een rooster. Leg de ene cake op een mooi bord. Stort de helft van de vulling bovenop. Bestrooien met de helft van de gehakte pistachenoten. Druk hierop voorzichtig de tweede cake. Stort de andere helft van de vulling bovenop. Strooi bovenop de andere helft van de gehakte pistachenoten. Decoreer de bovenkant met de gekonfijte wortelsliertjes. Laat de carot cake nog een of twee uurtje opstijven in de koelkast.

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht