Sluiten

Bienestich

Ingrediënten deeg
6 eieren
200 gram suiker ( 135 / 65 gram)
75 gram bloem
75 gram maïzena
citroensap van een halve citroen

Ingrediënten vulling
250 gram slagroom
250 gram uitgelekt fruit (bv.  kersen , aardbeien, mandarijntjes, ananas)
1 zakje klopfix
1 eiwit
50 gram suiker
50 gram geschaafde amandelen

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter. Splits de eieren en mix het eigeel met tweederde van de suiker en het sap van de halve citroen. Klop het eiwit met het resterende deel van de suiker stijf. Schep dit voorzichtig door het eigeel-mengsel, meng de maïzena met de bloem en zeef dit boven het mengel. Niet roeren of kloppen, want dan verliest het beslag zijn luchtigheid. Giet het mengsel in de bakvorm. Een echte Bienestich wordt afgewerkt met een krokant laagje amandelschaafsel. Klop hiervoor een eiwit los, roer de suiker en het amandelschaafsel erdoorheen en verdeel dit mengsel over de bovenkant van je biscuitdeeg. Zet het geheel in de voorverwarmde oven en bak de biscuit in circa 25 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of je baksel gaar is en er droog uitkomt. Maak de rand van de springvorm voorzichtig los. Laat je taart op een rooster afkoelen, Als de koek helemaal is afgekoeld snijd je hem horizontaal middendoor.

In een Bienestich kunnen allerhande soorten fruit. Van verse aardbeien of uitgelekte kersen tot meer exotische varianten als ananas of mango. Klop de slagroom stijf en voeg tussendoor het zakje klopfix toe. Leg de afgekoelde koek open. Besmeer de onderste helft met een dikke laag slagroom. Druk hierin het uitgelekte fruit. Verdeel de rest van de slagroom over het fruit en plaats de andere helft van je koek hier terug bovenop. Bestrooi de bovenkant van je bienestich met een laagje poedersuiker. Bewaar je bienestich in de koelkast. Er zijn vele variaties mogelijk, je kunt het amandelschaafsel helemaal weglaten of vervangen door een mengsel met koekjeskruimels. Je kunt variëren en combineren met verschillende fruitsoorten, je slagroom vervangen door banketbakkersroom etc.  Geef op die manier je eigen draai aan deze traditionele ‘taart’.

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht